• KiM

  По државном налогу интегрисање Срба у “правосудни“ систем самозваног Косова

  Влада Србије омогућила је запосленима у правосудним органима на КиМ посебну пензију aкo не желе да буду део правосудног система у Приштини.
  То се коси и са домаћим законом и са потребом Срба на Косову.
  И у Приштини и у Београду могу се чути оптужбе да су власти прекршиле Устав – прве због тајног полагања заклетве српских судија и тужилаца пред председником Хашимом Тачијем, а друге због усвајања Уредбе о посебним пензијама на које ће имати право запослени у правосудним органима на територији КиМ, уколико не пристају да се интегришу у косовски правосудни систем.
  Влада Србије омогућила је запосленима у правосудним органима на KиМ посебну пензију ако не желе да буду део правосудног система у Приштини. То се коси и са домаћим законом и са потребом Срба на Kосову

  И у Приштини и у Београду могу се чути оптужбе да су власти прекршиле Устав – прве због тајног полагања заклетве српских судија и тужилаца пред председником Хашимом Тачијем, а друге због усвајања Уредбе о посебним пензијама на које ће имати право запослени у правосудним органима на територији KиМ, уколико не пристају да се интегришу у косовски правосудни систем.

  Према сазнањима НИН-а, српске судије и тужиоци нису се заклињали над Уставом Републике Kосово, како је пре неколико дана ођекнуло друштвеним мрежама, већ је текст њихове заклетве прилагођен мантри о статусној неутралности, због чега, између осталог, Тачијева опозиција и протестује сматрајући да је све урађено мимо Устава и иза затворених врата.

  Али, у сенци расправе о тексту заклетве, која се данима води и тамо и овде, остала је Уредба која омогућава свим судијама, заменицима тужилаца, запосленим у правосудним органима и управама за извршење кривичних санкција да, уколико не желе да раде у интегрисаном косовском правосуђу, стекну право на посебну пензију, без обзира на године старости и стажа. Уредбу је 19. октобра усвојила влада Ане Брнабић, а већ 26. октобра ступила је на снагу.

  Иако је у супротности са постојећим Законом о пензијском и инвалидском осигурању који јасно прописује услове за стицање пензије, као и начин на који се одређује њена висина.

  Наиме, према Уредби, право да поднесу захтев за посебну пензију имали су сви запослени у правосудним органима Срба на KиМ, као и они запослени у затворима, а висина пензије која ће им се исплаћивати из буџета Србије је 65 одсто њихове просечне плате у овој години. Тај износ увећава се потом за један одсто за сваку годину радног стража, с тим да укупан износ пензије не може да буде већи од 90 одсто зараде.

  Другим речима, ти „посебни пензионери“, иако нису стекли законом прописане услове за пензионисање, имаће и већу пензију од пензионера у остатку Србије, где је просечна пензија мања од половине просечне зараде (23.340 према 47.206 динара у првих седам месеци ове године). Ако је те две уопште могуће поредити кад нису израчунате на исти начин.

  Извор:  НИН

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com