• Gradovi

  Počasnom vodu hrvatske vojske austrijska policija oduzela puške

  ZAGREB, BLAJBURG – Počasnom vodu hrvatske vojske danas je uoči komemoracije u Blajburgu austrijska policija je oduzela oružje.

  Kako je objavio portal Index.hr, austrijska policija zaustavila je počasni vod Hrvatske vojske i nije im dozvolio pristup komemoraciji.

  Hrvatska je u Austriji obeležila 71. godišnjicu „blajburške tragedije“, kako nazivaju stradanja zarobljenih pripadnika vojnih formaciija Nezavisne države Hrvatske po okončanju Drugog svetskog rata.

  Glavna komemoracija održana je na Blajburškom polju, u Austriji, gde je služena misa koju je direktno prenosila hrvatska državna televizija.

  Prema navodima hrvatskog portala, austrijskoj policiji je bila sumnjiva jedna od puški koje su nosili pripadnici počasnog voda hrvatske vojske.

  Zapovednik voda je bez uspeha pokušao da objasni austrijskom policajcu da iz te puške ne može da se puca i da služi samo za ceremonije.

  Niko od vojnika nije mogao da prođe u prostor za komemoraciju i potom su vraćeni u Zagreb, a prethodno je austrijska policija odvela sve pripadnike vojske i svaku pušku je posebno fotografisala.

  Ovaj skandal je, kako prenose hrtvatski mediji, prokomentarisao Boris Blažeković, bivši izaslanik Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini NATO-a.

  „Vojska naoružana ne sme preko granice ukoliko to ne dozvoli Vlada, potvrdi Sabor, te na kraju predsednica. To je nedozvoljivo i taj dilentantizam u ponašanju unutar države danas je prava sramota. Naprosto je nedopustivo da se takve stvari dešavaju, očito tu niko ne zna kako se država vodi“, objasnio je Blažeković.

  Obeležavanju 71. godišnjice stradanja ustaške i drugih poraženih vojnih formacija u Blajburgu prisustvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

  Delegacija hrvatskog Sabora i Vlade, predvođena predsednikom parlamenta Željkom Rajnerom i prvim potpredsednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, položila je jutros venac kod spomenika i grobnice žrtava u Teznom, kod Maribora, saopštila je hrvatska Vlada na Tviteru.

  Potom je održana molitva i polaganje venaca kod Spomenika i grobnice žrtava posleratnog perioda na groblju Dobrava kod Maribora, preneo je Večernji list.

  Hrvatski državni vrh je zatim učestvovao i u procesiji u kojoj su stigli na Blajburško polje, gde je tačno u podne počela komemoracija za žrtve.

  Zajednički venac hrvatske predsednice, predsednika parlamenta i premijera na groblju Dobrova i uz spomenik na Blajburškom polju položili su Željko Rajner, Tomislav Karamarko i izaslanica predsednice, objavila je Vlada.

  Potpredsednik Vlade Božo Petrov je na Fejsbuku objavio fotografiju svoje posete Blajburgu gde je u petak kod spomenika položio venac u spomen na sve žrtve stradale na stratištima u završnim operacijama i nakon završenog Drugog svetskog rata.

  „Sve žrtve zaslužuju isto poštovanje i pijetet, a režimi koji su doveli do stradanja istu osudu. Prestanimo da se delimo na mrtvima, a temelje moderne Hrvatske gradimo na Domovinskom ratu, osuđujući uvek zločine i sve totalitarne i autoritarne režime.

  Okrenimo se izgradnji bolje i drugačije Hrvatske, prestanimo sa podelama, prestanimo sa ‘mi ili oni’ i rešavajmo zajedno probleme naših građana“, napisao je Petrov.

  Foto www.freeimages.com/Lupetalo

   

   

  Preview

  Slide

  Slide

  Slide

  Slide

   

  Hrvatska je danas obeležila 71. godišnjicu „Blajburške tragedije“, kako u toj zemlju nazivaju stradanja zarobljenih pripadnika vojnih formaciija Nezavisne države Hrvatske iz Drugog svetskog rata. Glavna komemoracija održana je na Blajburškom polju, u Austriji, gde je služena misa koju je direktno prenosila hrvatska državna televizija. AP foto – Darko Bandic

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com