Regioni

POČAST: Obeleženo 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva

BIJELJINA – U bijeljinskom Centru za kulturu u okviru obeležavanja 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva održana je svečana akademija pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, javio je RTRS.

Dodik je rekao da su sarajevski Srbi veliki stradalnici proteklog rata i po broju žrtava, ali i po imovini koju su ostavili, i da im se velika zahvalnost duguje za njihovo učešće u stvaranju Republike Srpske.

– Danas, nakon 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva, prisećamo se golgote našeg naroda koji nije mogao da ostane na prostoru Sarajeva – rekao je predsednik Republike Srpske i istakao da se na osnovu ovih događaja vidi da multietnički koncept nije održiv.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je rekao da je više od 120.000 sarajevskih Srba napustilo ognjište, a polovina njih našla je utočište u Semberiji i odlučila da trajno živi u ovom delu Srpske.

O egzodusu sarajevskih Srba govorio je i Nele Karajlić, pevač grupe Zabranjeno pušenje, koji je zbog ratnih dešavanja napustio Sarajevo. Nakon svečane akademije prikazan je dokumentarni film o egzodusu Srba autora Dragana Elčića pod nazivom „Sarajevski egzodus – tri tačke na mir“.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh