• Zdravlje

  Počele terapije gama nožem

  gama nožFoto: ScreenShot/YouTube

  Država je obezbedila sve uslove da naši pacijenti za tretman gama nožem više ne moraju da idu u inostranstvo, ocenio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, povodom početka rada Nacionalnog gama centra, i apelovao na neurohirurge da za godinu dana budu apsolutni lideri u regionu.

  „Ovo je dan od kada više naši pacijenti ne moraju da idu u inostranstvo, već svoj problem mogu rešiti ovde. Prvi pacijent je već na tretmanu„, kazao je on.

  Povezane vesti

  Lončar je istakao da sada postoje svi uslovi i da je sada na našim stručnjacima, njihovom radu i entuzijazmu, da za godinu dana budu apsolutni lideri u regionu.

  Prema njegovim rečima, ono što je bilo do države je obezbeđeno, i stvoreni su svi uslovi da može da se radi vrhunski, a do petka bi želeo da bude podvrgnuto lečenju minimum pet pacijenata.

  Lončar je ukazao da je Nacionalni gama centar spreman za prijem pacijenata i iz regiona, koji mogu već podneti zahteve.

  Takođe je podvukao da će lečenje u Beogradu biti sigurno jeftnije nego što je to do sada bilo u Turskoj, ili drugim centrima, posebno za građane iz Republike Srpske, Crne Gore i ostalih zemalja iz okruženja.

  Načelnica Odeljenja za neuroonokologiju Klinike za neurohirurgiju Danica Grujičić je ocenila da je ovo veliki dan za srpsko zdravstvo, ukazujući da su 15 godina radioterapeuti i neurohirurzi molili da se nabavi gama nož, a da je aktuelno Ministarstvo prvo pokazalo dovoljno sluha.

  Ona je objasnila da je reč o najsavremenijoj mašini za lečenje najtežih bolesnika, sa metastazama na mozgu, čiji se kvalitet života drastično menja uvođenjem nove metode.

  „Nadam se da će ovo biti samo uvod za razvoj jednog pravog radioterapijskog centra u Kliničkom centru. Time se ne gubi važnost standardne radio terapije“, ukazala je Grujičić.

  „Na ovom aparatu se zrače i benigni i maligni tumori. Nije nažalost svemoćan, i to su uglavnom dobro ograničeni tumori promera do tri centimetra na najnezgodnijim mestima. Postoji samo mali broj tumora koje nismo u stanju da ozračimo zbog blizine struktura koje se mogu oštetiti“, objasnila je ona.

  Grujičić je rekla da očekuje do kraja ove godine 50 pacijenata, a sledeće deset puta više, te zamolila kolege iz svih krajeva Srbije da upute svoje pacijente.

  Direktor Kliničkog centra Milika Ašanin ocenio je da je gama nožem ostvaren nacionalni projekat i najveća investicija u zdravstvu Srbije.

  „Do sada smo plaćali skupo za lečenje pacijenata u inostranstvu. Od 2008. godine, zdravstveno osiguranje je platilo 4.200.000 evra za lečenje 750 naših građana,“ istakao je on.

  Ovaj aparat će se, prema njegovim rečima sam vrlo brzo isplatiti, te je izrazio nadu da će Klinički centar postati lider u regionu i imati pacijente iz svih krajeva zapadnog Balkana.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com