• Gradovi

  Počeli pregovori o Bregzitu, fokus prvo na razvodu

  Pregovori Evropske unije i Velike Britanije počeli su danas u Briselu sastankom pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

  Dejvis je pred početak sastanka rekao da ulazi u pregovore s „pozitivnim i konstruktivnim“ stavom i da je odlučan da izgradi „snažno i posebno partnerstvo“ s EU.

  Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da veruje da dve strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti „u najboljem intersu svih gradjana“, preneo je Bi-Bi-Si.

  Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima i rasporedu „uredjenih“ pregovora.

  „Prvo moramo da rešimo nesigurnosti koje izaziva Bregzit“, rekao je Barnije danas, što znači da se razjasni sudbina gradjana EU u Britaniji i Britanaca u zemljama Unije, kako regulisati granicu izmedju Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i koliko Britanija treba da plati za tekuće obaveze u EU.

  Dve strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz Unije, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podseća agencija Asošiejted pres.

  Britanija se nada da će razvod i budući odnos moći da se razmatra istovremeno, što je ideja koju je Brisel odbacivao.

  Pregovori o izlasku obuhvatiće sva pitanja, od odlučivanja u kojim vodama dve strane mogu da pecaju do ponovnog pregovaranja o nuklearnim sporazumima.

  Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izadje dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednih 10 godina, kao i svoj udeo za penzije zaposlenih u institucijama EU.

  Prema proceni zvaničnika EU, to će iznositi oko 50 milijardi evra, dok neke nezavisne institucije i mediji predvidjaju duplo veći iznos.

  Tek kada bude ostvaren „dovoljan napredak“ EU će razmotriti kreiranje novog odnosa s Britanijom.

  EU je saopštila i da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode slobodno kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika.

  Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mesecima.

  Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar, ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dve strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com