Novosti online

Почело чишћење Чукаричког рукавца

На улазу у Чукарички рукавац, потес од Моста на Ади до ушћа Топчидерске реке, као и на површини самог ушћа реке почело је чишћење муља који годинама већ задаје проблеме веслачима, али и стотинама власника приватних чамаца који уопште не могу да излазе у пловидбу у летњем периоду. Новац за радове издвојио је град Београд.

– Сада ћемо очистити 35.000 кубика муља, што ће коштати 22,5 милиона динара. Тиме ће власници чамаца бити мирни наредних неколико година. Да бисмо решили проблем на дуже стазе, Дирекција за грађевинско земљиште расписала је јавну набавку за уређење Топчидерске реке, којим је предвиђено постављање каскада како би се спречило таложење муља у Чукарички рукавац. Спремамо и велику акцију чишћења у којој ћемо анимирати донаторе, јер када више не буде долазио муљ, рукавац ће онда постати туристичка атракција Београда – истакао је градски менаџер Горан Весић који је јуче са председником општине Чукарица Срђаном Коларићем обишао радове.

Говорећи о будућности наутике у Београду, Весић je истакао да главни град има 200 километара обале, а још нема праву марину са пумпом и потребним садржајима.

Пројекат марине постоји већ десет година. Прошле године је иновиран и град очекује да се крене у налажење партнера за изградњу. Пројекат ће са Општином Чукарица радити ЈКП „Паркинг сервис” и ЈП „Ада Циганлија” и њиме ће бити предвиђени сви садржаји које марина треба да има. За становнике Чукарице и власнике пловила непроходност Чукаричког рукавца је велики проблем због чега је општина морала да реагује и потражи помоћ Скупштине града.

– Овим чишћењем проблем ће бити решен за наредних пет до десет година, али да бисмо га решили трајно, потребни су нам озбиљни пројекти. Важно нам је и да на овом месту буде изграђена марина са свим садржајима, а то се може урадити једино ако се квалитетно очисти Чукарички рукавац. Од овог посла корист ће имати сви Београђани, јер ће рукавац коначно постати оаза каква је увек и требало да буде – рекао је Коларић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh