• Novosti online

  Почело пријављивање за Летњу научну школу у Петници

  Истраживачка станица Петница отворила је овогодишњи круг пријављивања основаца за летњу научну школу, чиме, према речима Николе Божића, програмског директора, настављају тридесетседмогодишњу традицију организовања истраживачко-образовних програма. Око 200 ученика који прођу комисију учествоваће у истраживањима, као и у теоријским и практичним активностима из области астрономије, биологије, електронике, физике, хемије, географије, геологије, археологије, математике, психологије, рачунарства. Похађаће и различите рачунарске, фотографске, новинске и музичке радионице. Заинтересовани наставници и ђаци информације потребне за пријаву могу наћи на сајту www.petnica.rs.

  Божић наглашава да је потребно да се пријаве ученици који тренутно похађају седми разред и солидно владају школским градивом. Пожељно је да показују склоност и заинтересованост за науку и истраживање, поседују самосталност и самоиницијативност у раду.

  – Циљ Летње научне школе није усмерен ка томе да ђаци науче нешто, колико да стекну представу о различитим важним областима, методама и задацима савремене науке. У реализацији деветодневног програма који ће похађати три групе основаца у објектима ИС Петница, учествоваће више десетина научних и стручних сарадника наше институције. Биће ту студената, али и универзитетских професора и научника са око 60 факултета и института у земљи – најавио је Никола Божић и додао да је рок за пријављивање основаца 30. април.

  Он је истакао да је чувена летња школа коју организују у току летњег распуста и у септембру вишедисциплинарни програм увођења заинтересованих ученика у основне методе науке и истраживачког рада.

  – Веома је важно да ученици буду лично заинтересовани за наш програм. Они не добијају никакве дипломе и учешће на Летњој научној школи им не доноси никакве формалне олакшице у даљем школовању – истиче Божић и додаје да ће избор учесника обавити стручни тим ИС Петница до 31. маја.

  Оцене и награде са досадашњих такмичења не представљају битан критеријум за избор кандидата. Изабрани ученици треба да буду спремни на одвајање од родитеља и познатог окружења, као и на рад и дружење са вршњацима које до тада нису имали прилике да сретну. Летња школа обухвата поједине садржаје и методе који се у Петници примењују у програмима намењеним средњошколцима и студентима. Зато је ово, истиче Божић, програм веома високе селективности, за изузетне ђаке, који могу пратити интензиван ниво рада на много вишем од уобичајеног на који су навикли у школама.

  ИС Петница је независна установа која у току читаве године организује додатну наставу за ученике основних и средњих школа у различитим научним областима. У истраживачкој станици надомак Ваљева ђаци имају врхунске услове за боравак и учење, па се установа, направљена на површини од око 7.500 метара квадратних, сврстава у сам врх светских институција за ваншколско научно образовање младих. Поред учионица сa савременом техником, видео-опремом и више од сто рачунара богатих великим избором софтвера, ђацима су на располагању и модерна научна библиотека, одлично опремљени кабинети и лабораторије за археологију, физику, геологију, астрономију, електронику, хемију, биологију и биохемију. Све то допуњују вредне збирке археолошког материјала, стена и минерала, биљака и животиња, логичких и математичких учила.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com