• Kultura

  Počeo ArtLink festival

   

  PreviewSlide

  Kinđuk: Nasam se da će razmena iskustva biti dobra

   

   

  Slide

  Otvoren „Art Link“ festival

   

   

  Slide

  Otvoren „Art Link“ festival, koncertom violinistkinje Šimčevska, uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a, pod upravom mladog dirigenta Lukaša Pohuneka iz Slovačke

   

   

  Slide

  Janković: Nadamo se da ćete uživati u muzici koju smo pripremili i odabrali za vas

   

   

  Slide

  De Gref: Festival „Art Link“ će povećati kvalitet festivala u Evropi

   

   

  Koncertom Simfonijskog orkestra RTS i poljske violinistkinje Agate Šimčevske, a pod diregenstkom upravom Lukaša Pohuneka iz Slovačke, večeras je u Kolarčevoj zadužbini počeo „Art Link“ festival mladih talenata.

  BEOGRAD – Koncertom Simfonijskog orkestra RTS i poljske violinistkinje Agate Šimčevske, a pod diregenstkom upravom Lukaša Pohuneka iz Slovačke, večeras je u Kolarčevoj zadužbini počeo „Art Link“ festival mladih talenata.

  Posetiocima je dobrodošlicu poželela osnivač i umetnički direktor festivala Jovanka Višekruna Janković, a manifestaciju je otvorio generalni sekretar Evropske asocijacije festivala Hugo de Gref.

  De Gref je rekao da je Evropska asocijacija festivala prošle godine pokrenula novi program „Evropa za festivale, festivali za Evropu“ pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

  „Ideja tog programa jeste da se poveća kvalitet festivala u Evropi i pronađu najkvalitetniji festivali. Mi smo sa tim ciljem obišli 31 zemlju, bili smo i u Srbiji i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ArtLink izabran kao jedan od tih festivala“, naglasio je De Gref.

  On je dodao da je Evropska komisija odlučila da program nastavi i u budućnosti, te će „ArtLink“ festival „od sada biti marka kvaliteta“.

  „ArtLink“ festival čiji je cilj da etablira mlade talente kao prepoznate umetnike gradeći njihovo samopouzdanje, profesionalizam, kontakte sa drugim umetnicima, deo je programa „Balkan-Višegrad kulturni most“, koji povezuje insitucije i pojedince iz Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske (Višegradska grupa) sa Balkanom.

  Ove godine Višegradskom grupom predsedava Poljska, a zamenik ambasadora te zemlje u Srbiji Andžej Kinđuk pozdravio je saradnju mladih talenata iz dva regiona.

  „Nadam se da će razmena iskustava biti plodna i da ćemo zajedno raditi na projektima u budućnosti kako bi dodatno učvrstili tradicionalno dobre odnose među našim zemljama“, dodao je Kinđuk.

  „ArtLink“ festival pod ovogodišnjim sloganom „Zagrli muziku“ predstaviće do 16. oktobra evropske zvezde klasične muzike mlađe generacije i domaće muzičke zvezde u usponu, a okupiće oko 200 muzičara.

  Publika će imati priliku da sluša čelistu Viktora Žulijan – Laferiera iz Francuske, čuvenu „Kameratu Janaček“ (Češka), austrijske tubiste Manuela Mejera i Jakoba Venigvajzera, pijanistkinju Alisu Bešević Buslehner (Austrija).

  Koncert majstor Pavel Doležal iz Češke nastupiće sa „ArtLink“ mladim virtuozima, kamernim ansamblom, koji je deo „ArtLink – Socijete Ženeral“ ciklusa za mlade talente.

  Koncert će održati i ArtLink Balkan kvintet, dok će festival zatvoriti Kamerni ansambl „Ljubica Marić“ sa čelistima Ištvanom Vardaiem (Mađarska) i Petrom Pejčićem (Srbija).

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com