Gradovi

Počeo festival nauke u Prirodnjačkom centru Srbije

SVILAJNAC – U Pirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, danas je počeo dvodnevni Festival nauke pod nazivom „Proton“.

Festival je otvorio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je podsetio da je Svilajnac „prvi put domaćin ovakve naučne manifestacije, čime je pokazao da ima kapaciteta da pravi prvorazredne

naučne događaje, što nije česta sitaucija u manjim opštinama“.

„Izuzteno sam ponosan, jer su ovo rezultati našeg višegodišnjeg rada i truda“, rekao je Milanović i ocenio da je velika stvar okupiti ovako velike i značajne naučne institucije naše zemlje na jednom mestu.

Festival, dodao je, potvrđuje osnovnu funkciju i cilj Prirodnjačkog centra, a to je promovisanje naučnih sadržaja, približavanje različitih oblasti i široj publici, što je „Proton“ i dokazao.

U toku trajanja festivala, pod nazivom „Na uzbudljivoj strani zakona“, forenzičari MUP Srbije, predstaviće kako izgledaju uređaji i metode koje profesionalci koriste prilikom rasvetljavanja krivičnog dela, kako se izvodi DNK analiza, određuju vrste i poreklo traga, čemu služe foto roboti i zašto se koriste svetla u forenzici.

Gimnazijalci iz Niša, pod nazivom „Život biljke – naš vazduh“, osvetliće „zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću“, Klub studenata arehologije Filozofskog fakuklteta Univerzitete u Beogradu, na temu „Prošlost koja otkriva tajne“, govoriće kako zemlja čuva mnoge tajne „ali kada je reč o arheološkim nalazištima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana“.

Studentski tim Mašinskog fakulteta, predstaviće „Drumsku strelu – prvu srpsku formulu“, a učestovaće i NAVAK – Nacionalna vozačka akademija i SAT media grup“.

Prirodno matematički fakultet Univerzitete u Kargujevcu i individualni izlagači, na temu „Svet terarijuma“, predstaviće živi svet tararijuma: zmije, pauke, guštere…

Na festivalu će učestovati i učenici Osnovnih i Srednjih škola Svilajnca „Experteen program“, koji su obučeni za izvođenje zanimljivih ogleda iz fizike i hemije u okviru programa „Exper Teen“.

U Prirodnjačkom centru rečeno je Tanjugu da je jedna od osnovnih uloga ove naučne ustanove, jedinstvene u regionu, promovisanje nauke i približavanje naučnih sadržaja široj publici na jedan moderan i inovativan način.

Sa tim ciljem, ističu, organizuje se i festival „Proton“ koji će postati tradicija narednih godina.

Prirodnjački centar u Svilajncu otvoren je 29. juna prošle godine, izgrađen je po najvišim svetskim standardima a od otvaranja do sada posetilo ga je oko 33.000 ljudi.

Prirodnjačkio centar čine naučne postavke, pirodna bogatstva, prošlost naše planete, Dino park, radionice 3D bioskop… interaktivni sadržaji koji posetiocima, prvenstveno mladima, približavaju na moderan način, svet nauke i kulture.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh