• Novosti online

  Počeo šesti protest Jedan od pet miliona u Beogradu

  Protest „Jedan od pet miliona“ počeo je večeras oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

  Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente sa natpisima „Ima nas pet miliona“, „Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove“, „Ustani Srbijo“. Saobraćaj u Vasinoj ulici je obustavljen.

  Pre početka protestne šetnje, okupljenima će se obratiti jedan od organizatora protesta Branislav Trifunović i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

  Pola sata pre početka protesta, u blizini mesta gde se ubičajeno drže govori, došao je predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić. Incidenata nije bilo.

  On je razvio veliki transparent sa slikom ubijenog lidera GI SDP Olivera Ivanovića na kojem piše „Ćutali ste kada je bio u zatvoru, ćutite i sad“.

  S druge strane tog transparenta je slika Ivanovićeve supruge Milene i na njemu su napisane njene reči „Ne koristite našu tragediju u političke svrhe“ i „Gde ste bili kad je moj Oliver bio zatvoru?“.

  Spasić je kazao da porodice ubijenih i kidnapovanih traže da se otkrije ko je ubio Olivera Ivanovića i da odgovorni za taj zločin budnu kažnjeni.

  On je kazao da pripadnici OVK koji su otišli u Hag, ne smeju da budu svedoci, već da po komandnoj odgovornosti budu kažnjeni za zločine.

  Prema njegovim rečima, porodice ubijenih i kidnapovanih su ogorčene izjavama „Albanskih terorista“ koji ovih dana traže da se formira Specijalni sud za Srbe.

  Prvo okupljanje gradjana organizovano je 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, a drugo 15. decembra pod nazivom „Hajde da se prebrojimo“.

  Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

  Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

  Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com