BG

Почиње дистрибуција туберкулина, препарата за рано откривање туберкулозе код животиња

 

REGIOКако сазнајемо у Ветеринарском специјалистичком институту у Нишу, Агенција за лекове и медицинска средства из Београда је издала сертификат за увезену количину туберкулина за примену на животињама, тако да су отклоњене све препреке за његову дистрибуцију и примену.

Током сутрашњег дана, специјално возило Института ће преузети у Београду део увезене количине туберкулина за примену на животињама који је намењен за употребу на Југу Србије. Очекују да ће туберкулин бити дистрибуиран овлашћеним ветеринарским станицама и ветеринарским службама током наредна три дана.

Употреба набављеног туберкулина је обавезна у Србији.

Ради раног откривања присуства бацила туберкулозе код домаћих животиња, постоји законска обавеза дијагностичког испитивања грла говеда свих врста старијих од шест недеља. Узгајивачи говеда су обавезни да обаве овакав преглед како би стекли статус газдинства говеда слободног од туберкулозе.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је спровела поступак јавне набавке туберкулина за примену на животињама, лека неопходног за дијагностичко испитивање на туберкулозу. Уговор о набавци је потписан крајем месеца марта текуће године с добављачем „Анђелковић“ доо из Београда у вредности од 14 милина динара.

Међутим, протеклих дана смо сазнали од пољопривредника и ветеринара да туберкулина на терену нема, тако да се обавезно испитивање говеда на туберкулозу неко време није вршило. Тиме је, у краћем временском периоду, ометен легалан промет говеда.

Очекујемо да ће дистрибуција и примена туберкулина на говедима омогућити редован промет ове врсте стоке.

Ниш, 3. јун 2019. године

Љубомир Костић

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh