• Gradovi

  Počinje evidentiranje imovine izbeglih Srba

  BEOGRAD – Savez Srba iz regiona kreće sa evidentiranjem imovine izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana Srbije koja im je otuđena, oštećena, uništena ili neadekvatno prodata i razmenjena u Sloveniji, Hrvatskoj i Federaciji BiH, najavio je predsednik tog saveza Miodrag Linta.

  Poslednji popis imovine izbeglih i prognanih Srba urađen je pre gotovo 20 godina i tada ga je organizovalo Ministarstvo pravde bivše Savezne Republike Jugoslavije, a ovog puta popis organizuje Savez Srba iz regiona.

  „Glavni razlog za popis imovine je što su prethodni podaci zastareli i nisu više tačni“, rekao je za RTS predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

  Akcija saveza traje do 15. marta sledeće godine i svi Srbi koji imaju takve probleme treba da popune obrasce na osnovu kojih će se napraviti evidencija imovine, a koji će zatim biti prosleđeni evropskim institucijama kako bi se problemi rešili.

  „Očekujemo da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu da ispune svoje obaveze jer je nedopustivo da i posle 20 godina pitanje imovine i druga osnovna prava prognanih nisu rešena“, rekao je Linta.

  Prema nekim procenama, reč je o imovini vrednoj 30 milijardi dolara.

  „To je ogromno bogastvo koje je uništeno, oteto ili nestalo. Ti problemi treba da budu izvučeni na sto i o njima treba da se razgovara“, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona.

  Oni koji žele da evidentiraju otetu i uništenu imovinu mogu to da učine u naredna tri meseca, a svi podaci i formulari mogu se naći na sajtu saveza.

  Savez će se baviti i rešavanjem stambenog pitanja za izbeglice koje to pitanje još nisu rešile.

  „Već dve godine traje regionalni stambeni program za 16.800 izbeglica. Postoje četiri modela u rešavanju tog pitanja a to je izgradnja stanova, kuća, montažnih kuća ili dodela građevinskog materijala za one koji su započeli izgradnju kuća, a nisu još uspeli da ih završe“, rekao je Linta.

  Foto Tanjug, Z. Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com