• Zdravlje

  Evropska Nedelja imunizacije

   

  Klinicki centar Srbije novostidana.rs

  Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije, čiji je cilj povećanje broja vakcinisanih i jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom, počinje u ponedeljak i trajaće do 30. aprila.

  U pitanju je dvanaesta po redu Nedelja imunizacije koju je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula 2005. godine sa idejom da se pažnja javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije.

  U saopštenju povodom Nedelje imunizacije se podseća da imunizacija predstavlja primenu vakcina u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti i da je i dalje najbrži i najjeftiniji način za kontrolu i iskorenjivanje mnogih zaraznih bolesti, zbog čega i predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti.

  „Imunizacija je jedna od najuspešnijih zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize….

  Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece koju prema kalendaru treba vakcinisati radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja, i od smrtnih ishoda“, navodi se u saopštenju.

  Srbija se u akciju Nedelja imunizacije uključila od početka.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com