• Novosti online

  Почиње „Нушићијада” – мост уметности и хумора

  Ивањица – Виђени сте за Ивањицу, нушићевски ових дана Ивањичани позивају госте с разних страна Србије на своју „Нушићијаду”. Вечерас овде почиње тај фестивал шале, културе и забаве, варошког и кафанског духа, на коме се програми множе све до недеље увече.

  Ова „Нушићијада” oкупиће, као и претходне, хиљаде гостију и мештана, ивањички тргови и кафане биће отворени даноноћно. Има ту за сваког понешто: позоришних премијера и музичких концерата, шаљивих утакмица и сатиричног сатирања, староварошког плеса, фијакера и давнашњег господског одевања, озбиљне и мање озбиљне музике познатих извођача… Ту је, наравно, и глумац Милан Милосављевић традиционално у улози и одори Бранислава Нушића.

  Тема фестивала су „Премошћавања” поводом 110 година од подизања каменог моста у Ивањици, уз назнаку да је „Нушићијадом” створен још један мост – од људи и уметности, смеха и хумора, изграђен на заједничкој потреби за спајањем узвишеног и лепог. Вера Јовановић, координаторка фестивала, објашњава да је тај камени мост специфичан, у његово повезивање је утрошено 30.000 јаја, па су „Премошћавања” сада слоган који спаја све оно што произилази из људске духовне потребе и томе су посвећени многи фестивалски садржаји.

  Тако „Нушићијада” вечерас почиње изложбом „Мост и његови људи на другој страни” и концертом Земунског камерног оркестра „Музика као мост кроз време”. Петак најпре креће садржајима за децу, наставља шаљивом утакмицом као омаж серији „Више од игре”, а на бини „Округло па на ћоше” у предвечерје своје „Премошћавање” имају Зоран Кесић и Њузнетовци. Одмах затим је премијера позоришне представе „Генерална проба Нушића”. Следи кабаре „Цимет и ванила”, па концерт „Ју групе” поводом 45 година постојања тог бенда, као и поноћни садржај у знаку салсе.

  Са прошлогодишње „Нушићијаде” (Фото: „Нушићијада”)

  Субота почиње дечјим програмима и садржајем „Жива библиотека”, а наставља плесним театром, беседништвом „Нушић и реч” и представом „Мајстори, мајстори” Позоришта „Бошко Буха”, коју играју у част недавно преминулог глумца Милорада Мандића Манде. Увече је концерт Бојане Стаменов и новосадског „Биг бенда”, затим „Ватрени шоу”, стендап Срђана Даничића, да би, како пише у програму, велики концерт у част свих наших мостова одржао „Рундек Карго трио”.

  У недељу је промоција књиге „Ивањичани у слици и причи”, па „Сатирање” са доделом награда за најбољу сатиричну причу. Следи концерт камерне музике, а онда позоришна представа „Сумњиво лице” у чијој продукцији је учествовала и „Нушићијада”. Вечерња завршна парада је на улицама и тргу испред Дома културе, а на самом крају је концерт староградске музике „Песма као мост”. И ову „Нушићијаду” организује удружење „Кудес” уз помоћ општине Ивањица, Министарства туризма, Туристичке организације Србије, Европског прогреса и многих спонзора.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com