Gradovi

Počivalšek: Očekujem sklapanje novih poslova na sajmu

BEOGRAD – Ministar turizma, razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek izjavio je danas da očekuje da će na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, na kojem je Slovenija zemlja partner, doći do sklapanja novih poslovnih kontakata i dublje saradnje.

„Srbija je za nas značajan turistički i privredni partner. Naša robna razmena, usluga i investicijske aktivnosti u oba smera na zavidnom nivou, a ima prostora da se saradnja dalje nadogradi“, rekao je Počivalšek na otvaranju sajma.

Srbija je na polju turizma značajan partner Slovenije, koji zauzma sedmo mesto po broju dolazaka u prvih 11 meseci prošle godine. Tada je u Sloveniju došlo preko 80.000 srpskih turista, šest odsto više nego u 2014.

Turizam je, prema njegovim rečima, grana koja ima multiplikativni učinak i na ostale privredne grane, a samo u turizmu radi 10 odsto svih zaposlenih.

Za uspešan razvoj turizma između dve zemlje postoji avionska linija Er Srbije Beogard – Ljubljana.

Počivalšek se zahvalio svim turističkim radnicima i privrednicima koji rade na tome i koji su uzrok da saradnja raste iz godine u godinu.

Za turiste iz Srbije, kako je rekao, utvrđeno je, da je ponuda najznačajnija u Sloveniji banje i Ljubljana.

„Pokušaćemo da predstavimo ovde i druge ponude. Ključna prednost Slovenije su bezbednost i relativna očuvanost naše prirode. Ponosni smo na to da i uprkos teškim uticajima dnevno političkih događaja nismo došli u situaciju da se bezbednost ugrozi“, rekao je Počivalšek.

On je istakao da je posebno ponosan što je Ljubljana dobila nagradu Zelena prestonica Evrope i izrazio nadu da će to i opravdati.

U Sloveniji je turzam značajna grana i učeštvuje sa 12,27 odsto u BDP-u i osam odsto u izvozu.

„Ostvarujemo više od dve milijarde prihoda od prodaje na stranim tržištima“, rekao je Počivalšek i dodao da je Slovenija imala porast u prihodima u prvih 11 meseci kada je reč o stranim turstima, i to od skoro 10 odsto.

„Siguran sam da je tim rezultatima značajno doprinela novoosnovana turistička organizacija Slovenije, koja će promovisati našu zemlju na stranim trzištima“, rekao je slovenčki ministar.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh