Gradovi

Podemos suspendovao pregovore sa socijalistima o vladi

MADRID – Španska stranka levice Podemos suspendovala je danas pregovore sa socijalistima, zadavši udarac toj partiji koja nastoji da formira koalicionu vladu nakon izbora održanih u decembru.

Podemos je ovu odluku saopštio nakon što su socijalisti obezbedili podršku partije centra Kjudadanos.

Španski kralj poverio je šefu socijalista Pedru Sančesu manadat za formiranje vlade, nakon što vršilac dužnosti premijera iz redova konzervativaca Marijano Rahoj nije uspeo da dobije dovoljnu podršku drugih partija, posle izbora u decembru, na kojima njegova Narodna stranka, iako pobednik sa 119 mandata, nije osvojila apsolutnu većinu.

Podrška Podemosa od ključnog je značaja za Sančesa koji će svoj program za formiranje vlade predstaviti naredne sedmice, preneo je AFP.

Sančes, čiji su socijalisti osvojili 89 od 350 mesta u parlamentu, potpisao je ranije u toku dana sporazum sa liderom stranke Kjudadanos Albertom Riverom, koja je osvojila 40 poslaničkih mesta.

Podemos, sa svojih 65 poslanika, bio bi vredan partner, navela je francuska agencija.

Sančesu je potrebna apsolutna većina – 176 glasova – u prvom glasanju o poverenju 2. marta, nakon čega sledi drugo glasanje gde je potrebna prosta većina.

Ukoliko ono bude neuspešno, Španci će ponovo izaći na birališta na leto.

Španski poslovni lideri upozorili su u utorak da bi ponovni izlazak na birališta bio „neshvatljiv neuspeh“, u državi koja se oporavlja od teške ekonomske krize.

AP Photo/Francisco Seco, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh