Gradovi

Podgorica: Otvoreno nemačko ratno groblje

PODGORICA – Ratno groblje, na kome su sahranjeni posmrtni ostaci 64 nemačka vojnika stradalih u Drugom svetskom ratu, otvoreno je danas u sklopu Vazduhoplovne vojne baze „Golubovci“, a grupa od petnaestak članova Komunističke partije Crne Gore mirnim protestom je iskazalo nezadovoljstvo ističući da je reč o „izdaji narodnooslobodilačke borbe i antifašizma“.

Polaganju venaca su, pored predstavnika Crne Gore i Nemačke, prisustvovali i predstavnici porodica vojnika, koji su izgubili živote u Drugom svetskom ratu.

Na komemorativnom skupu generalna sekretarka Narodnog saveza za brigu o nemačkim ratnim grobovima Danijela Šili je ocenila da nemačko ratno groblje u Podgorici treba da bude mesto žalosti, ali i poziv na razumevanje, prenose „Vijesti“.

„Pri tome se ne oslobađamo odgovornosti koja je nastala iz ratne krivice Nemačke. Želim da ljudi koji posećuju ovo mesto pronađu uverljivu poruku: Nikada više, rat, nikada više etnička mržnja“, poručila je Šili.

Ambasador Nemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern je kazao da posebnu zahvalnost za otvaranje nemačkog ratnog groblja u Podgorici ima za crnogorske partnere, koji su, „uprkos protivljenju koje postoji u zemlji, pomogli pri ispunjenju ovog plemenitog zadatka“.

Novac za izgradnju groblja obezbedila je Vlada Nemačke, odnosno, Narodni savez za brigu o nemačkim ratnim grobovima, prenose „Vijesti“.

Grupa od petnaestak članova Komunističke partije je sa zastavama i transparentima „Ovo je izdaja NOB-a i antifašizma“, „I grob treba zaslužiti“, „I sad se čuju puškomitraljezi fašista, streljali su 10 za jednoga“, ispred kapije groblja iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog otvaranja groblja, navode „Vijesti“.

AP Photo/Risto Bozovic

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh