• Crna Gora

  Podgorica: Završen ciklus foruma o pitanjima Roma

  PODGORICA – Ciklus foruma javnog dijaloga za 2016. godinu o realizaciji i prioritetnim merama vezanim za pitanja Roma, koji su u proteklih nekoliko meseci održavani širom regiona, završen je danas forumom u Podgorici, objavljeno je na sajtu Saveta za regionalnu saradnju (RČ).

  Skupove je organizovao Akcioni tim RČ za integraciju Roma do 2020. godine, zajedno sa vlastima u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Prištini i Podgorici.

  Akcioni tim je izrazio spremnost da nastavi da podržava vlasti sa Zapadnog Balkana da na odgovarajući način planiraju neophodne mere za integraciju Roma, uključujući raspodelu adekvatnih resursa i uvrštavanje aktivnosti u opšte politike obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i građanske registracije.

  Forumi su predstavljali priliku za dijalog sa ekonomskim vlastima Zapadnog Balkana koje učestvuju u projektu, na kojima su glavni akteri zajedno radili na pregledu nacionalnih strategija o pitanjima Roma, predviđenih konkretnih mera, planiranja njihovog budžeta, primene i praćenja.

  Skup u Podgorici je bio poslednji za ovu godinu čiji je rad bio usredsređen na ključna pitanja definisana u nacionalnim strategijama o Romima.

  Održavanje sličnog ciklusa skupova se očekuje na godišnjoj osnovi tokom trajanja projekta „Integracija Roma do 2020“.

  Sredinom meseca, odnosno 12. i 13. decembra 2016. godine, Beč će biti domaćin regionalne radionice o praćenju i izveštavanju u okviru projekta RČ „Integracija Roma do 2020“ (RI2020) čiji je cilj da se vladinim zvaničnicima i državnim službenicima sa Zapadnog Balkana i iz Turske pruže odgovarajuće veštine za prikupljanje podataka, korištenje pokazatelja praćenja i izveštavanje o primeni politika i programa vezanih za Rome, s obzirom da je proces integracije Roma deo procesa pristupanja Evropskoj uniji za sve ekonomije koje joj teže.

  Projekat „Integracija Roma do 2020“ oslanja se na dostignuća inicijative „Dekada za inkluziju Roma 2005-2015“, a u skladu sa evropskim Okvirom za nacionalne strategije integracije Roma i procesom pristupanja Evropskoj uniji. Cilj projekta je da se doprinese smanjivanju socioekonomskog jaza između Roma i neromskog stanovništva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj te da se ojačaju institucionalne obaveze vlada da u glavne politike uvrste te ostvare konkretne ciljeve vezane za integraciju Roma.

  Foto Tanjug/ S. Ilić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com