• Regioni

  PODGORIČANIN NADRLJAO: Mora u zatvor zbog alimentacije, iako je dokazao da nije otac deteta!

  Za situaciju u kojoj se našao pre svega krivi crnogorske propise, tvrdeći da je na njegovom primeru dokazano da je život uvek korak ispred zakona.

  Zbog nelogičnosti u zakonu izgleda da ću stalno ležati u zatvoru. Isto tako neću platiti ni novčanu kaznu koju mi je sud odredio, pa ću i zbog toga ponovo završiti iza rešetaka. Ostajem pri stavu da nisam dužan da plaćam alimentaciju detetu koje nije moje, pa i po cenu da me stalno šalju na robiju tvrdi ovaj Podgoričanin.

  Razlog zbog kojeg je pravosuđe stalo na stranu majke je zato što je njegov zahtev za osporavanje očinstva zastario.

  Advokat Velibor Marković pojasnio je da Porodični zakon predviđa da muž može osporiti očinstvo deteta u roku od šest meseci od dana saznanja za činjenicu da on nije otac, ali najkasnije do navršene pete godine života deteta.

  „Majka može osporiti očinstvo šest mjeseci od rođenja deteta, a dete može taj postupak da inicira do navršene 23. godine“, kaže Marković.

  On je naveo da je ista situacija i kada se radi o rokovima za pokretanje postupka za utvrđivanje očinstva.

  „Ocem deteta rođenog za vreme trajanja braka, ili u roku od 300 dana od prestanka braka, smatra se muž majke deteta. Radi se o oborivoj pretpostavci i u tom slučaju potrebno je prvo pokrenuti postupak protiv lica koje se po zakonu smatra ocem, a to je muž majke deteta. Tek ukoliko se njegovo očinstvo ospori sa uspehom, onda se pokreće spor radi utvrđivanja očinstva lica za koje se tvrdi da je biološki otac deteta“, objasnio je Marković.

  Prema njegovim rečima, ukoliko je procedura utvrđivanja očinstva pokrenuta bez prethodnog osporenog očinstva osobe za koju se zakonom pretpostavlja da je otac, postupak se mora prekinuti.

  On navodi da u praksi ima slučajeva da su sudovi utvrđivali očinstvo bez prethodnog osporenog očinstva muža majke deteta iako je dete rođeno za vreme trajanja braka ili u roku od 300 dana od prestanka braka.

  (CDM)

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com