• Gradovi

  Podgorici čestitke partnera, protivnici NATO osporavaju legalitet odluke

  Zvaničnici Evropske unije, SAD, Velike Britanije, Slovačke prvi su Crnoj Gori čestitali članstvo u Alijansi neposredno posle svečanog prijema u ponedeljak u Vašingtonu.

  Protivnici članstva i zagovornici referenduma pokrenuli su inicijativu pred Ustavnim sudom Crne Gore za ocenu ustavnosti protokola o pristupanju NATO, kojim je Skupština Crne Gore krajem aprila potvrdila odluku o pristupanju Alijansi.

  Jedan od podgoričkih bulevara okićen je od juče zastavama NATO, a podgorička štampa naslovima „Prvi put za stolom sa najmoćnijima“ i „Da je večna Crna Gora i ovaj savez“ pozdravlja punopravno članstvo u Alijansi.


  Šef delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aivo Orav ocenio je da će prijem Crne Gore u NATO pozitivno uticati na evropske integracije.

  „Pristupanje Crne Gore predstavlja značajan korak u ostvarivanju evro-atlantskih integracionih ciljeva zemlje. Radujemo se nastavku bliske saradnje s našim NATO partnerima, uključujući najnovijeg člana Alijanse, na putu jačanja bezbednosnih i odbrambenih napora u Evropi. Crna Gora stabilno napreduje u procesu pristupanja, i EU će nastaviti da podržava Crnu Goru u njenim naporima u pravcu ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU“, kazao je Orav za „Vijesti“.

  Protivnici članstva opozicioni Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija, reagovali su podnošenjem inicijative Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti zakona kojim je u Skupštini potvrdjena odluka o članstvu.

  Oni smatraju da je zakon neustavan i sumnjaju u većinu kojom je usvojen Pristupni protokol o NATO-u, te i Član 5. Vašingtonskog ugovora, po kojem se napad na jednu članica Alijanse smatra napadom na sve.

  U Socijaldemokratskoj partiji Crne Gore (SDP) i Gradjanskom pokretu URA veruju da će članstvo u NATO pomoći borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com