Gradovi

Podići cenu rizika za bavljenje sivom ekonomijom

KOPAONIK – Vlada Srbije spremna je da nastavi borbu protiv sive ekonomije, a jedan od načina je sprovođenje Zakona o inspekcijskom nadzoru, čija će puna primena početi 29. aprila, rečeno je večeras na Kopaonik bizisi forumu.

Na panelu o sivoj ekonomiji, zaključeno je da se mora podići cena rizika bavljenja sivom ekonomijom, a da su zakonski okviri postavljeni.

Doneto je niz propisa, Vodič za inspekcijski nadzor, smernice za procenu rizika i održavaju se obuke za inspektore, rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović.

„Već su vidljivi prvi rezultati primene zakona o inspekcijskom nadzoru. Imali smo za 22 odsto više novoregistrovanih subjekata u odnosu na 2014. Samo u avgustu, kada je počela primena, 71 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Smanjen je broj radnika u neformalnoj zoni za četiri odsto“, rekao je Ožegović.

Novina u Zakonu je primena instituta procene rizika, rekao je Ožegović i dodao da će ta procena omogućiti lakše postupanje i bolju raspodleu resursa, kao i da se inspektori forsiraju na one delatnosti gde su procenjeni rizici veći.

Vladimir Tipsarević iz Japan Tobaka smatra da siva ekonomija čini oko 30 odsto ukupnog trgovinskog prometa u Srbiji i da je država prepoznala taj problem.

On je izneo podatak da država od akciza na duvan dobije oko 750 miliona evra, što nije malo.

Prema njegovim rečima, šverc duvana isplativiji je od šverca narkotika, imajući u vidu da je pojedinačna količina po zapleni oko 340 kilograma zbog čega država gubi na tu količinu oko dva miliona dinara.

Kriminalci slede ekonomska pravila, pa tako procenjuju zaradu i rizike, a s ozbirom da je bilo samo oko 50 presuda za ilegalnu trgovinu duvanom, a 600 krivičnih prijava, logika je jasna, objasnio je Tipsarević.

“Tako dolazimo do toga da se više isplati da se bavite švercom duvanom nego narkoticima. Vlada i ministarstvo pravde su shvatili ovaj problem i mogu da kažem da se na tome već radi. Nadamo se da će ove godine to biti sprovedeno u praksi”, rekao je on.

Generalni direktor Strauš Adriatica Siniša Daničić je rekao da postoje podaci da pada uvoz kafe, a da se konzumacija ne smanjuje, što pokazuje “sivu ekonomiju” koja državu košta oko milijardu dinara.

“Bitno je da carinski organi odrade svoj deo posla, a kompletan ‘uvoz’ sirove kafe ide preko Kosova u Srbiju”, rekao je Daničić.

Preview

SINISA DANICIC

Slide

STEVAN VRANES

Slide

ZELJKO OZEGOVIC

Slide

ARTUR TUREMKA

Slide

ARTUR TUREMKA

Slide

ZELJKO OZEGOVIC

Slide

VLADIMIR TIPSAREVIC, STEVAN VRANES, SINISA DANICIC, ZELJKO OZEGOVIC I ARTUR TUREMKA

Slide

VLADIMIR TIPSAREVIC

Slide

SINISA DANICIC

SINISA DANICIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh