Novosti online

Подигнута оптужница против Фахрудина Радончића

Од нашег дописника

Сарајево – Заменик главног тужиоца и шеф Посебног одељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ Божо Михајловић подигао је оптужницу против Фахрудина Радончића, Бакира Даутбашића, Билсене Шахман и Зијада Хаџијахића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они се, како се наводи у саопштењу, терете да су, између осталог, организовали и постали припадници организоване групе људи којом је руководио Радончић, те су својим деловањем, међусобним договарањем и међусобно повезаним радњама у периоду од 14. децембра прошле до 12. јануара ове године, починили кривична дела.

Радончић, Даутбашић и Хаџијахић се терете за удруживање ради чињења кривичних дела, ометање рада правосуђа и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, док је Шахманова осумњичена само за удруживање ради чињења кривичних дела ометања рада правосуђа.

„Наводе из оптужнице и кривицу тужилац ће доказивати саслушањем 27 сведока, налазима четири стручна вештака и прилагањем више од 160 материјалних доказа.”

Фахрудин Радончић је лидер Савеза за бољу будућност (СББ) и делегат у Дому народа парламента БиХ. Даутбашић и његова невенчана супруга Билсена Шахман чланови су СББ-а.

Све троје су ухапшени прошлог месеца и налазе се у притвору. Након хапшења Радончића саопштено је да је он осумњичен да је, заједно са Даутбашићем и Шахмановом, ометао рад правосуђа у процесу који се води на Косову против нарко-боса Насера Кељмендија. Накнадно му је, како тврде његови адвокати, „приписано” да је код бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића „излобирао именовање Нермане Хаџијахић за амбасадора БиХ у Словенију”.

То је, наводно, урадио како би се „одужио” Нерманином супругу Зијаду Хаџијахићу за „његов утицај на правосуђе”. Хаџијахић ради у амбасади САД у Сарајеву.

Из СББ-а изражавају забринутост због, како наводе, „исхитреног потеза Тужилаштва БиХ” да подигне оптужницу против њиховог страначког лидера у чију невиност они не сумњају. „СББ чврсто и непоколебљиво стоји иза председника Радончића и уверени смо у њгову невиност. Сматрамо да ће истина бити најбољи одговор на покушаје очигледних политичких и монтираних процеса”, поручили су јуче из Радончићеве странке.

Ситуацију у БиХ након хапшења Радончића, угледни амерички стручњак за Балкан Јануш Бугајски види као „поклон Милораду Додику”, који, како је навео за „Дневни аваз”, опет може да тврди да је БиХ неуспела држава. Он у тој ситуацији препознаје и нешто што „иде наруку покушајима да се РС одвоји и тражи независност”.

„Челници РС увек су тврдили да је БиХ нефункционална држава због сталних политичких застоја у Федерацији БиХ. Политичке битке међу бошњачким странкама и захтеви за хрватску аутономију помогли су и помажу Бањалуци у настојањима да одржи референдум о независности. Зато је нова криза поклон Додику”, изјавио је Бугајски за јучерашње издање „Аваза”, чији је оснивач Фахрудин Радончић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh