Gradovi

Podrška Slovečke Srbiji na putu ka EU

BRATISLAVA – Ministar pravde Nikola Selaković sastao se danas u Bratislavi sa ministrom pravde Slovačke Tomašom Borecom sa kojim je razgovarao o napretku Srbije na putu ka EU, uspostavljanju i jačanju principa sudijske nezavisnosti i unapređenju bilataralne saradnje između dve zemlje u oblasti pravosuđa.

Ministri su se usaglasili da su Srbija i Slovačka zemlje koje su po mnogo čemu uporedive – veličini teritorije, broju stanovnika, istorijskom razvoju, ali i po tradiciji koja je prisutna u razvoju pravosuđa i jedne i druge države.

Slovački ministar iskazao je veliku podršku Srbiji na njenom putu ka EU, kao i Ministarstvu pravde Srbije na planu otvaranja pregovaračkog Poglavlja 23, čije se otvaranje očekuje tokom prve polovine ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Selaković je istakao da su prijateljski odnosi i podrška Slovačke od velikog značaja za Srbiju i njen proces evrointegracija, posebno uzimajući u obzir činjenicu da će tokom druge polovine 2016. godine Slovačka predsedavati EU.

Borec i Selaković razgovarali su o novinama u sistemu izvršenja krivičnih sankcija Slovačke, pristupu Slovačke u izgradnji i jačanju principa sudijske nezavisnosti, kao i o vidovima buduće saradnje koja će se nastaviti na bilateralnom nivou, a koja će svakako imati veoma značajan uticaj i na period slovačkog predsedavanja Evropskom unijom.

Tokom dana Selaković će se sastati i sa predsednicom Vrhovnog suda Slovačke Danijelom Švecovom.

Selaković je juče posetio Zatvorski institut u Bratislavi i razgovarao sa direktorom Direkcije za zatvore Milan Ivanom.

Foto/Vlada Srbije

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh