Gradovi

Podržati političare koji su spremni na reforme

KOPAONIK – Predsednik PSP-FARMAN Branislav Grujić izjavio je sinoć da bi bilo fer podržati one političare koji su spremni da sprovedu reforme do kraja uzimajući u obzir i privredu, i ocenio da bi neko takav možda izgubio sledeće izbore, ali bi s druge strane, pomogao da mladi ostanu i rade u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje na panelu „Održiva konkurentska prednost i kako je dostići“ – da li je vreme za političku kuraž, Grujić je rekao da Srbija nema problem političkog liderstva, ali je potrebno da iza lidera postoji tim profesionalaca koji mogu da sprovedu promene.

„Ovo nema veze s politikom, nije nijedna reforma vezana za pravac. Samo imamo motor koji troši previše benzina i ulja i neko mora da ga remontuje. Svi voze dok su na vlasti, konstatuju da previše troši, ali nikako da odvezu taj motor kod majstora“, rekao je Grujić.

On je pomenuo i „nepropusni sloj ljudi u administraciji“ koje, kako je rekao, niko ne dira, a oni su suštinski vlast u državi i čuvari društvenog imidža u zemlji.

„Svako je verovao da njemu to sve pripada, a nijedna elita nije ušla u suštinu da vertikalu vlasti dovede do privrede. Prvi koji se bude uhvatio za to, izgubiće sledeće izbore, ali bilo bi fer da podržimo one koji su na to spremni. Oni će dati šansu našoj deci da ne napuste Srbiju i pobegnu glavom bez obzira, već da ostanu ovde da rade“, rekao je Grujić.

Govoreći o konkurentnosti u Srbiji, Grujić se našalio da, kad se pomisli na to u kakvom se okruženju nalazimo, „svakome se digne kosa na glavi, jer je okruženje odavno završilo stvari koje su kod nas tek u začetku“.

„Naš preduzetnički duh ne priznaje barijere i ograničenja i mi ulazimo u posao, radimo, Ali komparativne prednosti nisu velike“, rekao je on.

Predsednik Metalac grupe Dragoljub Vukadinović kaže da je vrlo važno formiranje Saveta za konkurentnost koji postoji svuda u svetu.

On je dodao da je za uspešan rad tog tela važno da u njemu sede kredibilni privrednici, kao i da na neki način može da utiče na vladu i ministre.

„Vrlo je važno da vlada Savet odgovori u razumnm roku“, rekao je on.

Podsetio je da je u vladi Zorana Đinđića 2003. bio oformljen takav Savet, a čiji je cilj bio da reši prepreke u poslovnom ambijentu, naročito koji se tiče zakonske regulative.

Šef agrobiznis tima za region jugoistočne Evrope EBRD-a Miljan Ždrale, rekao je da privatne kompanije mogu da računaju na podršku te banke.

Ždrale je istakao da je EBRD u 2015. investirala 9,4 milijarde evra u 30 zemalja u 381 projekat, dok je više od dve milijarde plasirano u saradnji sa bankama i fondovima.

„Izmenili smo način poslovanja u ovom delu Evrope koji karakteriše recesija“, rekao je on.

Ždrale je rekao da EBRD, kad bira firme koje podržava, ima nekoliko kriterijuma – važno je s kim posluje, kredibilitet vlasnika, transparentnost… a za ostalo je, podvlači Ždrale, lako doći do dogovora.

Foto Tanjug/N. Jovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh