• Politika

  POHVALA ZA BEOGRAD: Evo šta je o srpskoj prestonici napisao čuveni Gardijan

  Londonski Gardijan predstavio je projekat „Beograd na vodi“ i u opširnom tekstu budući šoping centar na Balkanu uporedio sa londonskim „Vestfild Stratfordom“.

  Opisujući Beograd, Gardijan ističe da se prestonica Srbije nalazi na ušću dve velike reke, Save u Dunav, da ima dugačku istoriju koja podrazumeva ratove, rušenje, ponovno podizanje, Titovu Jugoslaviju, kao i režim bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je srušen 1999. u NATO bombardovanju.

  Foto ProfimediaFoto Profimedia

  Britanski list poredi Beograd sa Berlinom nakon pada zida 1989. godine i ističe da je grad „uprkos propadanju, veoma živ”, te da predstavlja grad pun kreativnosti i urbanog, a jeftinog života. U prometnoj Karađorđevoj ulici nalazi se pravo arhitektonsko remek delo Geozavoda, zgrade koju su projektovali Nikola Nestorović i Andra Stevanović, a koja je, uprkos tome što je bila izgrađena 1907. godine, sve do leta 2014. bila skoro jedva vidljiva kroz zagađen vazduh i smog.

  Foto ProfimediaFoto Profimedia

  Prošle godine je zdanje bilo restaurirano, a danas se u njemu nalazi galerija posvećena „Beogradu na vodi”, gde se nalazi i ogromna maketa projekta. Projekat „Beograd na vodi”, navodi Gardijan, nije prvi pokušaj urbanizacije srpske prestonice, pa je tako Tito 50-ih godina proširio Beograd preko Save i napravio Novi Beograd, koji se sastoji iz niza povezanih blokova, a gde je podignuta, i dalje najviša kula u tom gradu – Geneks. Balkanska država je, piše dalje list, dugo želela da realizuje sličan poduhvat, poput projekta Luka Beograd, koji je 2009. osmislio arkitekta Danijel Libeskind zajedno sa Janom Gelom.

  Foto ProfimediaFoto Profimedia

  List napominje da postoje i negativne reakcije na projekat koje se svode na to da je sporazum o realizaciji projekta u suprotnosti sa, kako se navodi, srpskim zakonima i procedurama. Gardijan spominje i da Ujedinjeni Arapski Emirati imaju snažno uporište u Srbiji zbog mnogih investicija, uključujući sporazume sa vojnom industrijom, ulaganje u srpsku poljoprivredu, kao i kupovine udela u srpskoj aviokompaniji „Er Srbija”. Gardijan ističe i da je uprkos suprotstavljenim mišljenjima, izgradnja projekta već počela, počevši od čišćenja prostora na mestu gde će se kompleks i nalaziti.

  Foto printskrinFoto printskrin

  (Beoinfo)

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Autor: Foto: Profimedia

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com