Gradovi

Pohvale i od opozicije za zakon o oglašavanju

BEOGRAD – Poslanici republičkog parlamenta završili su raspravu o predlozima zakona o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti, za čija rešenja su stigle i pohvale iz opozicije.

Poslanici su rad nastavili debatom o predlozima za autentično tumačenje zakona o autorskom i srodnim pravima i o elektronskim medijima.

Taj drugi predlog je inicirala SNS kako bi se razrešile nedoumice oko izbora kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije u ime udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

U predlogu autentičnog tumačenja piše da te organizacije treba dogovorom da utvrde konačan predlog dva kandidata, a da se u suprotnom konačan predlog zajedničkog kandidata utvrđuje glasanjem tako što predstvnik svake organizacije glasa za jednog kandidata, posle čega se utvrđuje konačan predlog dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić rekao je da su zakonski predlozi o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti dobar korak ka uređenju pravnog štema i ka usklađivanju sa evropskim propisima.

Najavio je da će ta stranka podržati Predlog zakona o informacionoj bezbednosti, a da je na predloženi zakon o oglašavanju podneti amandmane koji idu ka još restriktivnijem propisivanju mogućnosti oglašavanja duvanskh proizvoda, alkoholnih pića i sadržaja koji mogu da upućuju na pornografske sadržaje.

Pošto je rekao da je nejasna odredba koja reguliše oglašavanje putem plakata, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić je objasnio da je oglašavanje putem plakata dozvoljeno ako javna površina za postavljanje plakata aktom jedinice lokalne sampurave bude određena za te namene ili je za postavljanje plakata na javnoj površini potrebna dozvola jedinice lokalne samouprave.

Demokrate smatraju predloženi zakon o informacionoj bezbednosti kao ozbiljan korak napred, a zamerke te stranke odnosile su se na mala ovlašćenja Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima.

Ljajić je objasnio da rešenje, prema kome će Ministarstvo imati izvršna ovlašćenja, a to telo sva druga u smislu upozoravanja, analize, sagledavanja stanja na globalnom nivou, davanja preporuka.., postoji u svim zemljama EU, te da je ekonomičnije i operativnije.

Njihovo stanovište je i da zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti treba da budu u sastavu Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti.

Naprednjaci su pozdravili formiranje Nacionalnog saveta za informatičku bezbednost, kao i nacionalnog tela koje treba hitno da reaguje ukoliko dođe do određenih napada u ovom prostoru.

Predloženi zakon, kako su istakli, govori o tome da se Srbija i vlada krajnje odgovorno odnose prema toj temi.

Socijalisti su u prilog teze o ozbiljnosti informacione bezbednosti izneli podatak da je predlogom budzeta za 2016. godinu američka vlada predvidela 14 milijardi dolara kako bi se bolje zaštitile savezne i privatne mreže od hakerskih pretnji.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh