Regioni

POKAJALI SE: Sve više džihadista iz BiH spremno za zatvor, samo da se vrate kući

„Određen broj državljana BiH, koji se nalazi na području Sirije i Iraka, zbog nesnošljivih uslova boravka, kontaktira sigurnosne agencije sa namerom povratka u BiH, sporazumnog priznanja i izdržavanja kazne u BiH“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BIH.

U saopštenju se dodaje da sve više porodica državljana BiH, koji su na stranim ratištima, traži saradnju sa pravosuđem i njihov povratak u BiH.

Radije bi u zatvor, Foto: Ilustracija/ProfimediaRadije bi u zatvor, Foto: Ilustracija/Profimedia

„U okviru aktivnosti Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za sprovođenje zakona u BiH i inostranstvu, sve veći broj državljana BiH i članova porodica prijavljuje nezakonitosti u vezi sa odlaskom i boravkom državljana BiH, koji su na stranim ratištima“, naglasilo je tužilaštvo.

U saopštenju, međutim, nije precizirano koliko džihadista iz BiH želi da se vrati u tu zemlju, koja je 2014. godine usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za džihadiste i njihove regrute u trajanju do 20 godina. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da je do sada 20 osoba optuženo za regrutovanje ili pridruživanje stranim paravojnim grupama.

U saopštenju Tužilaštva BiH se, takođe, navodi da je jedan od optuženih Emin Hodžić, koji je rođen 1992. godine, priznao da je boravio u strukturama Islamske države i da je time pristao da mu se izrekne zatvorska kazna u trajanju od godinu dana, koju će izdržavati u BiH.

„Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije imaju kapacitete za otkrivanje i procesuiranje osoba koje odlaze na strana ratišta, te upozoravaju državljane BiH da se ne odlucuju na ove korake, riskirajući vlastitu sigurnost kao i zatvorsku kaznu po povratku sa tih područja“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh