Svet

Pokojni obaveštajac (ni)je tražio odlazak Asada?

„To se nije dogodilo“, rekao je danas agenciji Tas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

FT navodi da je poruku ruskog predsednika Vladimira Putina Asadu poneo direktor ruske vojnoobaveštajne službe GRU i bivši sovjetski operativac u Siriji Igor Sergun, koji je sa delikatnim zadatkom u Damask poslat samo nekoliko nedelja pre smrti koja ga je zadesila 3. januara.

Londonski list tvrdi da je od dvojice neimenovanih visokih obaveštajnih zvaničnika dobio detaljne podatke o Sergunovoj misiji.

basar al asad sirija

FT dodaje da je zahtev za komentar uputio ruskom ministarstvu spoljnih poslova koje ga je prosledilo ministarstvu odbrane, te da je ono odgovorilo da ne može da komentariše.

„Pošto je smeli ruski poduhvat u Damasku propao, Asad je još više učvrstio svoje pozicije, dok nade u diplomatsko rešenje za građanski rat izgleda da ponovo slabe“, ocenjuje britanski dnevnik.

Vesti o tajnom predlogu poslatom po Sergunu o „koreografskom prenosu vlasti“ kojim bi se održao alavitski režim, ali bi se i otvorila vrata istinskim pregovorima sa umerenim pobunjenicima, probudile su optimizam među zapadnim obaveštajnim službama krajem 2015, dodaje se u tekstu.

Zvaničnici UN su, međutim, prošle nedelje izrazili sumnju da će pregovori između zaraćenih frakcija koji su planirani za 25. januar u Ženevi uopšte biti održani, a kamoli da će dovesti do značajnijeg diplomatskog pomaka, zaključuje londonski dnevnik.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh