• Gradovi

  Pokrajinski ombudsman: Obrazovanjem afirmisati ljudska prava

  BEOGRAD – Pokrajinski ombudsman saopštio je danas da podržava predlog ministra prosvete Srđana Verbića da se o verskoj nastavi i građanskom vaspitanju povede široka i otvorena javna rasprava.

  Pokrajinski ombudsman navodi da je u više navrata do sada skretao je pažnju javnosti na pojave podvajanja učenika po osnovu nacionalne pripadnosti, kao i da izvođenje verske nastave u okviru državnog školskog sistema dodatno podstiče podvajanje i po osnovu veroispovesti.

  „Pokrajinski ombudsman još jednom želi da naglasi da je uloga državno organizovanog obrazovanja da doprinosi međusobnom upoznavanju i zbližavanju, a ne stvaranje uslova za podvajanje učenika na verskoj, etničkoj, kulturnoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi“, navodi se u saopštenju.

  Zaštitnik građana Vojvodine saopštio je da je veoma važnim podsetiti buduće učesnike u raspravi da su u Srbiji prema Ustavu, crkve i verske zajednice odvojena od države.

  Povodom najave javne rasprave o nastavi veronauke i građanskog vaspitanja, pokrajinski ombudsman je saopštio da predlog ministra Verbića da se učenici u osnovnim i srednjim školama rasterete obimnog gradiva zaslužuje ozbiljnu pažnju i stručne i laičke javnosti.

  „Zvuči neverovatno priznanje ministra Verbića da za petnaest godina, koliko se u školama u Srbiji izvodi verska i nastava građanskog vaspitanja, nijednom nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave ovih predmeta“, navodi ombudsman Pokrajine.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com