Gradovi

Pokrenut postupak u predškolskoj ustanovi

BEOGRAD – Zaštitnik građana grada Beograda Katarina Žeželj pokrenula je postupak radi utvrđivanja mogućih nezakonitosti u radu odgovornih lica u Predškolskoj ustanovi „Boško buha“ – Palilula.

Kako je saopštila gradska Služba za informisanje, predmet postupka biće reklamni materijal – letak koji je ova ustanova štampala u cilju promocije sadašnje direktorke Marine Kostić, koja se prijavila na konkurs za izbor novog direktora. U letku se, između ostalog, nalaze fotografije većeg broja dece čiji likovi su jasni i prepoznatljivi.

Ukoliko se u postupku kontrole ustanovi da odgovorni u predškolskoj ustanovi, pre svega direktorka Kostić, nisu poštovali odredbe Zakona o oglašavanju RS („Sl. glasnik RS“, br. 79/2005 i 83/2014), imajući u vidu značaj očuvanja identiteta dece koja mogu biti zloupotrebljena u bilo kojoj vrsti reklamne kampanje ukoliko se odrasli i odgovrni ogluše o jasne zakonske norme, Zaštitnik će razmotriti ne samo davanje preporuke nadležnima u Predškolskoj ustanovi, već i predlog osnivaču Ustanove, Skupšini grada, da se direktorka Marina Kostić razreši sa sadašnje funkcije.

Zaštitnik građana ne želi da se bavi činjenicom da li je primereno vođenje reklamne kampanje u toku postupka za izbor direktora gradske predškolske ustanove koja ne posluje primarno po tržišnim uslovima, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana Katarina Žeželj podseća sva gradska preduzeća i ustanove da Zakon o oglašavanju Republike Srbije nedvosmileno popisuje pravila vezana za korišćenje lika, glasa ili ličnog podatka bilo kog građanina. Lična dobra, u koje upravo spada i fotografija nekog lica mogu biti korišćena isključivo uz pristanak osobe koja je fotografisana, odnosno o čijem ličnom dobru je reč.

„Jasno je da se ovaj, ne samo zakonom propisan, već i standard korektosti i poštovanja drugih, mora primenjivati sa dodatnom pažnjom kada je reč o ličnim dobrima dece kao što je to slučaj sa spornim letkom direktorke Kostić koji je deljen u Predškolskoj ustanovi ‘Boško Buha’ – Palilula. Zakon o oglašavanju eksplicitno propisuje neophodno odobrenje zakonskog zastupnika maloletnika čija bi se fotorafija eventulano korstila u svrhu rekamiranja“, rekla je Katarina Žeželj.

Ona je dodala da je van okvira etičkog ponašnja neovlašćeno korišćenje ličnih dobara dece u bilo kakvim kampanjama, posebno u javnom sketoru.

Prema njenim rečima, devojčice i dečaci, čija lica se jasno prepoznaju na letku „Da se podsetimo…“, svoje vrtiće moraju doživljavati kao mesta gde su zaštićeni, ne samo od povređivanja ili bolesti, već i od neprimerenih manipulacija odraslih koji bi lične kampanje mogli pretpostaviti njihovoj potpunoj zaštiti.

„Ukoliko se u postupku koji je pokrenut ispostavi da je sporna fotografija u letku, kojim direktorka vodi kampanju za svoj ponovni izbor, objavljenja bez pristanka roditelja ili staratelja dece, smatraću neophodnim da uputim predlog osnivaču, Skupštini grada Beograda, da razmotri da li je takav direktor dostojan funkcije koju obavlja“, naglasila je Katarina Žeželj.

Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh