Svet

Pokušaj reprize Pariza u Džakarti

„Borci Islamske države izveli su jutros u glavnom gradu Indonezije oružani napad ciljajući strane državljane i bezbednosne snage koje su pokušavale da ih zaštite“, izvestila je agencija Aamaq. Tito Karnavian, šef policije u DŽakarti, izjavio je da je državljanin Indonezije Bahrun Naim, za kojeg se veruje da je u Siriji, „neko vreme“ planirao ovaj napad.

Napadači su „imitirali“ teroriste iz Pariza, rekao je portparol policije Indonezije Anton Čarlijan, dodajući da je osumnjičena grupa povezana sa Islamskom državom. „Nije jasno na koga je mislio“, navodi britanski javni servis. Policija je, prema rečima Čarlijana, u novembru primila upozorenja od Islamske države da spremaju „koncert u Indoneziji“, odnosno napad. Do 200 državljana Indonezije, prema procenama, ratuje u Siriji na strani Islamske države.

Dvojica bombaša samoubica su poginula, a trojica su ubijena u sukobu s policijom. Poginuo je još jedan civil Indonežanin i državljanin Kanade. Predsednik Indonezije DŽoko Vidodo izjavio je da njegova zemlja neće biti poražena zbog „ovih terorističkih akata“.

Napad je počeo kasno ujutro po lokalnom vremenu, kada su eksplozije odjeknule u blizini Starbaks kafea i policijskog punkta, u delu grada koji je blizu ambasada i vladinih zgrada. „Čuli smo veliki prasak. Mislili smo da je grom, jer oluje su ovde prilično velike“, rekao je Bi-Bi-Siju Rob Filips, profesor engleskog jezika koji živi u tom kraju DŽakarte.

Indonezija je pretežno sekularna država, ali je poslednjih godina pretnja radikalizacije velika i smatra se da postoji nekoliko manjih terorističkih mreža.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh