Ekonomija

Uskoro kreće modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad?

BEOGRAD – Modernizacija pruge od Niša do Dimitrovgrada, odnosno deonica od Sićeva do Dimitrovgrada dužine oko 80 kilometara najzreliji je od projekata koje je danas razmatrao Nacionalni odbor za infrastrukturu i koji će ići vrlo brzo u realizaciju, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

„Tu idemo na kompletne građevinske radove, na rekonstrukciju pruge i na pripremu za eletrifikaciju. To je jedina deonica pruge na celokupnom Koridoru 10 od Austrije do Turske koja nije elektrificirana“, rekao je Tanjugu Poledica.

Prema njegovim rečima, u taj projekat će se ići sa kombinacijom finansiranja – 50 odsto će biti finansiran iz donatorskih sredstava, takozvanog investicionog okvira za Zapadni Balkan, dok će 50 odsto biti iz Evropske investicione banke.

Ističe i da se pored tog na listi od 23 prioritetna projekta nalaze i projekti u oblasti putne infrastrukture, a to je autoput od Niša do Prištine, od Požege do granice sa Crnom Gorom, autoput od Beograda do Vršca.

Kako je rekao, radi se praktično o mreži autoputeva koja nas povezuje sa susedima.

„Takođe imamo i bagerovanje Dunava i Save da bi postigli bolje efekte u smislu plovidbenosti“, rekao je Poledica.

On je podsetio da je danas u Beogradu održan treći Nacionalni odbor za infrastrukturu – sastanak na kome se razmatraju veliki infrastruktrni projekti koji su prioritetni za Srbiju.

Tri su grupe projekata, a to su projekti u oblasti transporta, energetike i zaštite životne sredine, rekao je Poledica.

„Postoji 23 projekata u oblasti transporta ukupne vrednosti nešto veće od šest milijardi evra i kroz prioritizaciju mi gledamo koji su projekti najspremniji za finansiranje“, objasnio je Poledica.

On je istakao da upravo projekti u obasti transporta i infrastrukture, koje vode Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, imaju regionalni karakter, odnosno da imaju za cilj bolje povezivanje Srbije sa regionom i da to kroz takozvani Berlinski proces podržava i Evropska komisija.

„Imamo 12 projekata u oblasti železnice, pet projekata u oblasti puteva, tri projekta u oblasti vodnog saobraćaja, dva u oblasti aerodromske infrastrukture i jedan je projekat koji se odnosi na izgradnju intermodelnog terminala u Beogradu“, objasnio je Poledica.

Sastankom Nacionalnog odbora za infrastrukturu predsedavali su ministri Jadranka Joksimović i Dušan Vujović, a prisustvovali su predstavnici EU i Evropske komisije, kao i predstavnici svih banaka koje su izainteresovane za takve aranžmane i realizaciju projekata.

 

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh