• BG

  Полиција никада неће служити власти – већ грађанима

  Полиција је потребна целој држави и друштву и никада полиција неће да служи било којој власти, већ је њен посао да служи грађанима Србије, да ради све што може да заштити, сачува и обезбеди им сва права, поручио је председник Републике Александар Вучић.

  Председник Вучић је на свечаној академији поводом обележавања Дана МУП-а истакао да припадници МУП-а раде један од најтежих послова, које год занимање у Министарству да имају.

  То је, како је рекао, тежак и опасан посао, за људе који немају радно време, одмор, често ни пензију и који ризикују све, јер када изађу из куће ни сами не знају хоће ли се вратити.

  „Бити полицајац и припадник МУП-а значи ставити живот на располагање друштву и пристати унапред да грађани могу да га затраже и замене за своју сигурност и слободу”, подвукао је Вучић.

  Одувек је, а данас у Србији поготово, једно од најважнијих питања које стоје пред друштвом – како платити и вратити полицајцу за све што је дао, посебно када то друштво, као што је у Србији неретко био случај, полицију доживљава као инструмент којим се чува нечија, власт, а не као чувара вредности нашег друштва, поретка и начина живота, указао је председник Србије.

  „Несхватање те разлике између поретка и власти дуго је бацало полицију на маргину, не умањујући захтеве које време и околности пред њу постављају, али константно одбијајући да јој се посвети пажња и пружи награда коју заслужује”, рекао је Вучић.

  Председник Србије је поручио полицајцима да не сметну са ума да се то никада неће до краја променити и да ће увек бити криви готово свима, чак и када им помажу – зауставе алкохолисане на улици, када спасавају животе људи, бране отаџбину…

  „Увек ћете бити криви, јер сте спречили неког да спроведе у дело одређене планове. А да вам буду захвални? Што да вам буду захвални, када мисле да се то подразумева и да је то ваша обавеза, а ваш одговор увек мора да буде да сте само радили свој посао”, приметио је Вучић, преноси Танјуг.

  Како је рекао, посао полиције је најтежи на свету, где се ретко чују „хвала” и аплаузи за све хероје, који су положили животе штитећи земљу.

  Зато, поручио је председник Вучић, мора да се ради на подизању животног стандарда полицајаца.

  Подсетио је на 2013. и 2014. годину, када су, како је рекао, полицајци радили најтежи посао – суочавали се за земљом у којој је владала мафија и тајкуни, у којој није било реда, као и са великим поплавама.

  „А, свуда су били да помогну, они су били ти који су се постављали између потребе да створимо нормалну државу и оних који су то спречавали годинама”, додао је Вучић.

  Он је навео и да је међу припадницима МУП-а било оних који су знали да су тешке мере фискалне консолидације потребне, како би дошли у ситуацију да сваке године могу да очекују већа примања и значајније побољшање опремљености и обучености.

  Вучић је истакао и да ће пре краја године бити повећане плате у полицији, уз додатна улагања у опремљеност припадника МУП-а.

  „Да бисмо рекли и млађим генерацијама да бити полицајац – где ћеш лепше занимање – штитиш земљу, спасаваш животе људи, помажеш недужнима и немоћнима. А, за тај посао можда неће увек бити адекватно награђени, али ће бити из године у годину све боље награђени”, рекао је Вучић.

  То, како је истакао, гарантује бољу будућност полицајцима, свим будућим припадницима МУП-а, али и њиховој деци, јер све што радимо не вреди, ако останемо без деце.

  „Без деце, нећемо имати ни Србију”, рекао је Вучић.

  Председник Србије је истакао да данас говоримо и о програмима изградње јефтиних станова за полицију, војску и припаднике БИА у више места у Србији.

  Указао је да ће бити изграђено 8.000 таквих станова, као и да је то само почетак.

  „Желимо да имате статус у друштву који је неприкосновен и заштићен”, поручио је Вучић.

  Он је рекао да зна да постоје полицајци који свој посао обављају, како деца кажу, на тајном задатку, али је замолио да чувари реда са поносом носе своје униформе.

  „Шта год говорили увек ће се грађани осећати безбедније и сигурније када виде полицајца. Када видите полицајца у униформи знате да имате неког ко вас штити, који је посвећен Уставу и безбедности”, нагласио је председник Вучић.

  Председник Србије је рекао да, када држава буде урадила све што планира и даље унапредила положај полиције, ни тада чувари реда неће имати довољно признања од друштва, али ће бити довољно људи који ће умети у дубини душе да признају шта раде за њих.

  „Јесте ли приметили један детаљ. Шест месеци у Београду, у Србији није било мафијашких убистава, а нема земље у којој не постоји, и та убиства неће сасвим престати. Јесте ли видели да је неко вас похвалио, написао добру, топлу реч о полицајцима, МУП-у, о људима који су правили посебне спискове и издавали потернице за криминалцима. То само показује да признања не очекујте често”, рекао је Вучић.

  Вучић је указао да постоје земље у окружењу, које су 10 пута, по броју становника мање, а у којима има небројено пута више мафијашких убистава, додајући да има оних који ће опет држави и полицији рећи да је код нас проблем када се догоди прво, друго или треће.

  И једно мафијашко убиство када се догоди је проблем, подвукао је он додајући да Србија жели да стане на пут „мафијашкој куги” и онима који дрогом снабдевају читав Балкан.

  „Они морају знати да Србија за њих није сигурна кућа и чак шта више да ће српска полиција да их гони тако да неће моћи никада да побегну”, подвукао је Вучић.

  Председник Србије је захвалио полицији што ризикују своје животе, на храбрости коју поседују, као и на жртвовању и посвећености заштити грађана.

  „Зато вам кажем срећан вам Дан полиције и МУП-а. Ми сви смо срећни што вас имамо”, поручио је Вучић.

  Стефановић: Закон надјачао криминал, ред победио безвлашће

  Сви резултати Министарства унутрашњих послова јасно показују да је закон надјачао криминал, да је ред победио безвлашће, сигурност преузела примат над страхом, а поштење савладало корупцију, поручио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

  Стефановић је, на свечаној академији поводом Дана полиције и Дана МУП-а у Сава центру у Београду, оценио да побољшање услова рада и већа мотивација припадника МУП-а сваке године дају све боље резултате у борби против криминала и корупције.

  Као неке од најзначајнијих навео је да је полиција од маја 2014. године до дана запленила више од 19 тона наркотика, да је укупан број кривичних дела смањен за скоро 11 одсто, док је решено 10 убистава, која су била стара једну или две деценије.

  Министар Стефановић је подсетио и на поплаве у Србији пре пет година, које су уништиле хиљаде домова, нанеле огромну материјална штета и однеле људске животе и нагласио да је поносан на све што су припадници МУП урадили тада за свој народ.

  „Храбро, посвећено и пожртвовано, не питајући ни колико сати ни дана ће бити у униформи, на терену, показали су право лице српске полиције којој безбедност грађана на првом месту”, рекао је Стефановић, преноси Танјуг.

  Он је подсетио да је још тада обећао да ће мењати МУП и да ће његови припадници добити бољу опрему, нове униформе и возила, као и веће плате.

  „Гарантовао сам беспоштедну борбу и обрачун са криминалом и корупцијом, рекао сам да ћемо криминал сасећи у сопственим редовима и да нико неће моћи да се сакрије иза значке и униформе нити ће бити заштићених”, поручио је Стефановић.

  Он је додао да је данас, пет година касније, поносан јер „нисмо изневерили ни припаднике МУП ни наше грађане”.

  „Залагање наших припадника је препознато, цењено и награђено већим поверењем грађана и значајном подршком коју смо добили од Владе Србије”, рекао је Стефановић.

  Он је истакао да сви припадници дирекције полиције и сектора за ванредне ситуације имају нове униформе, да је обновљен возни парк, набављено 114 нових ватрогасно- спасилачких камиона, потпуно реконструисано и модернизовано око 40 борбених оклопних возила, док припадници Жандармерије и Специјалне антитеорористичке јединице на располагању имају нова борбена оклопна возила Лазар и Милош.

  Подсетио је и да је у последњих пет година запослено 2.850 нових полицајаца, а да је више од 150 чланова породица погинулих и рањених припадника полиције добило посао у МУП-у.

  „Када је Александар Вучић 2014. године, као премијер, најавио реформе и одлучну борбу против криминала и корупције, уједно је и гарантовао да ће грађани Србије живети боље. Данас видимо да, захваљујући том раду и залагању, плате припадника МУП из године у годину расту”, указао је Стефановић додајући да се веће плате очекују и наредне године.

  Стефановић је подсетио и да је држава је покренула пројекат изградње станова за припаднике службе безбедности, који ће, како је навео, моћи да набаве станове и куће по знатно повољнијим ценама од тржишних.

  Он је, такође, захвалио директору полиције Владимиру Ребићу на раду и припадницима МУП-а на чињеници да криминалци не могу да шетају слободно српским улицама јер знају да полиција „одговорно, посвећено и предано ради свој посао”.

  Припадницима МУП-а поручио је и да ће држава увек водити рачуна о њима и њиховим породицама.

  „А ви штитите Србију, борите се за безбедност и сигурност свих њених грађана. Будите увек уз свој народ”, рекао је Стефановић.

  Уручене медаље најбољим припадницима МУП-а

  На свечаној академији поводом Дана полиције и Дана МУП-а су уручене златне, сребрне и бронзане медаље припадницима МУП-а који су се истакли у протеклих годину дана.

  Председник Србије Александар Вучић уручио је у Сава центру златну медаљу за храброст Саши Барбуловићу, златну медаљу за посвећеност служби Горану Јошићу и златну медаљу за заслуге Желимиру Мрдаљу, преноси Танјуг.

  Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уручио је сребрну медаљу за храброст Дејану Пауновићу, сребрну медаљу за посвећеност служби Вери Берић и сребрну медаљу за заслуге Слађани Петровић.

  Директор полиције Владимир Ребић уручио је бронзану медаљу за храброст Шаши Вучковићу, бронзану медаљу за посвећеност служби Горану Секулићу и бронзану медаљу за заслугу Ивану Барашу.

  Свечаности поред министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, присуствују и министри Александар Вулин, Александар Антић, Златибор Лончар, директор БИА Братислав Гашић, представници СПЦ и други гости.

  Долазак Вучића пропраћен је аплаузом, а на почетку церемоније интонирана је химна Србије.

  Обележавање Дана МУП-а и Дана полиције обележено је и другим манифестацијама, а почело је данас традиционалним свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке Кнез Михаиловом улицом.

  Припадници МУП-а на тактичко-техничком збору на Калемегдану приказали су вештине, опрему И возила која користе у раду, а грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције, попут криминалистичке, хеликоптерске јединице, граничара итд.

  Стефановић је раније данас у Београду положио и венац на спомен-обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су изгубили животе на дужности, преноси Танјуг.

  Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић положио је венац на спомен – плочу првом министру полиције, војводи Јакову Ненадовићу, док су команданти Специјалне антитерористичке јединце и Жандармерије, Спасоје Вулевић и Дејан Луковић, положили венце на спомен-обележје на Чукур чесми.

  У седишту МУП-а обележена је и слава Министарства, Света Тројица, сечењем славског колача.

  У склопу обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције у наставном центру Макиш у Београду јуче је одржан турнир у малом фудбалу.

  Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com