Novosti online

Policija vodenim topom rasterivala demonstrante u Jerusalimu

Izraelska policija je večeras vodenim topom rasterivala demonstrante koji su u Jerusalimu protestovali protiv premijera Benjamina Netanjahua, zahtevajući njegovu ostavku.

Demonstranti su se okupili ispred Netanjahuove rezidencije, na mostovima i rakrsnicama širom zemlje 32. put da protestuju protiv premijera kome se sudi za korupciju i zbog lošeg odgovora na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa, javljaju izraelski mediji.

Prvi put je medjutim korišćen vodeni top i policija je saopštila da su se demonstranti približili Netanjahuovoj rezidenciji u pokušaju da silom prodju kroz kontrolni punkt i da su napali i povredili jednog policajca. Jedna osoba je uhapšena u tom incidentu.

Uz to je bilo više manjih sukoba demonstranata i policajaca pre nego što je upotrebljen vodeni top.

Grupa „Kumi Izrael“ (Ustani Izraele), jedan od organizatora protesta, navela je da je top upotrebljen bez upozorenja, a da je temperatura u Jerusalimu večeras bila devet stepeni Celzijusa.

Pokret Krajm minister (ministar zločina, što predstavlja aluziju na premijera) optužuje Netanjahua da koristi pandemiju kako bi odložio sudjenje, kao i da čini ustupke ultraortodoksnim saveznicima u vladajućoj koaliciji.

Kritičari kažu da Netanjahu izbegava nametanje oštrih restrikcija u zajednicama ultraortodoksnih Jevreja uprkos visokoj stopi zaraze korona virusom u njima i mnogobrojnim slučajevima kršenja propisa, kako bi izbegao gnev svojih političkih partnera bez kojih ne bi imao većinu u parlamentu, Knesetu.

Demonstranti su se okupili i u Tel Avivu i ispred Netanjahuove kuće u primorskom gradu Cezareji.

Oni traže javnu istragu odnosa vlade prema pandemiji.

Ministarstvo zdravlja Izraela je večeras objavilo da je 4.738 ljudi preminulo od posledica kovida-19 u Izraelu, od toga više od 25 procenata u proteklom mesecu.

Izraelci mesecima protestuju protiv Netanjahua, tražeći da podnese ostavku jer je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući i mito u jednom od njih.

On bi trebalo da se pojavi u sudu 8. februara da odgovori na optužbe, a njegovi advokati stalno pokušavaju da to odlože.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva „lova na veštice“ svojih političkih rivala, medija, policije i tužilaca koji žele da ga smene.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh