Gradovi

Politički mislilac profesor Džozef S. Naj u Beogradu

BEOGRAD – Profesor na Harvardu i jedan od najuticajnijih savremenih političkih mislilaca Džozef S. Naj, boraviće od sutra u Beogradu, gde će učestovati na panelu „Spoljna politika Amerike u 2016. i nadalje“ Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), najavila je danas izdavačka kuća „Arhipelag“.

Džozef S. Naj je istaknuti profesor na Harvardskom univerzitetu i bivši dekan Kenedijeve škole za državnu upravu pri ovom univerzitetu, saradnik Američke akademije nauka i umetnosti, Američke akademije za diplomatiju i Britanske akademije.

U nekoliko navrata je služio u različitim američkim vladama kao stručnjak za međunarodne odnose i bezbednost.

Džozef S. Naj je utemeljio globalno uticajni koncept „meke moći“.

Pitanje međunarodnih odnosa Naj je analizirao u velikom broju knjiga koje su prevedene na sve veće svetske jezike i predstavljaju temeljni izraz modernog razumevanja međunarodnih odnosa.

U izdanju „Arhipelaga“ objavljena je knjiga Džozefa S. Naja „Budućnost moći“.

Povezujući u ovoj knjizi teorijske koncepte i utemeljene rasprave sa praktičnim političkim iskustvom, Naj na provokativan, analitičan i podsticajan način govori o strukturama moći u savremenom svetu, o vrstama moći od vojne i ekonomske do meke i pametne moći, a naročito o igri moći u odnosu SAD, Kine, EU, Rusije, BRIK.

U knjizi „Budućnost moći“ Naj odgovara na ključna pitanja savremene svetske politike: Zašto je savremeni svet ispunjen napetostima i prikrivenim ili dramatičnim sukobima, kako nastaje moć, ko je danas moćan, da li su u našem vremenu države izgubile monopol na moć, zašto se u savremenom svetu pojavljuju terorizam i odmetnute strukture moći, da li je SAD dominantna sila ili sila koja sve vidljivije gubi dominaciju, šta će biti s Kinom i kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama.

Pored Džozefa S. Naja, na panelu „Spoljna politika Amerike u 2016. i nadalje“, koji se održava sutra u hotelu „Metropol“, učestvuju i bivši ministar odbrane i spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski, dekan Flečer škole za pravo i diplomatiju Džejms Stavridis i predsednik Centra za novu američku bezbednost Ričard Fontejn. Moderator panela je Vuk Jeremić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh