Novosti online

Политика сатире

Ако смо професор Леон Којен и ја констатовали да смо у четвртак увече очували личну статусну неутралност, јер смо најпре присуствовали скупу Вука Јеремића на којој је окупио крем америчке и прозападне елите, а одмах након тога отишли на прославу прве годишњице руске агенције „Спутњик”, да ли је то пример политичке сатире? Или бих ушао у пределе сатиричног када бих констатовао како смо се у четвртак претворили у геополитичке кентауре. Били смо – пола Руси, пола Амери. Тек пред поноћ, уместо пепељуга, опет смо постали Срби!

Иако је један од најугледнијих интелектуалаца и у својим јавним наступима показује како чврстину својих уверења, тако и велику ерудицију, Којен је, што иначе врло добро маскира, духовит човек. Али, он показује да је шала на сопствени рачун најбољи предуслов да се стрела подсмеха и критике потом усмери на друге.

Разуме се да су најчешће жртве сатиричних жаока представници власти. Улога бритке јасно усмерене политичке сатире према властодршцима у опозиционим круговима оцењује се двојако: као противтежа атмосфери притисака на медије, али и као вентил којим власти, користећи сатиричаре, издувавају народно незадовољство. Тако се често моје колеге хумористи Дража Петровић, колумниста „Данаса”, „Недељника” и Н1, и Зоран Кесић, водитељ емисије 24 минута, у појединим интерним твитерашким и фејсбук анкетама чак скенирају као двојац који би могао да води опозицију. Наиме, по популарности, они у неформалним испитивањима сајбер-мњења престижу и неке опозиционе лидере. Што опет не говори много о њиховој популарности, него о непопуларности неких опозиционара.

Иако они одбијају сваку помисао на тако нешто, кад понекад ћаскамо о томе, предлажем им да направимо забаван експеримент. Ако би њих двојица направили коалицију, можда би штрпнули пет-шест одсто. Кесић привлачи млађу популацију, док је Дража, као стални посетилац Мионице, магнет за рурално становништво. Дража има још једну предност. Наиме, у мраку личи на омбдусмана Сашу Јанковића, те би му и та карактеристика ишла у прилог мобилизацији опозиционих гласача.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh