Gradovi

Politiko: Čini se da će pobeda Vučića biti laka

BRISEL – Raspisivanje prevremenih izbora je „provereni politički gambit“ za srpskog premijera Aleksandra Vučića, piše Politiko i navodi reči analitičara Investicione banke Nomura Timoti Eša, koji kaže da se u ovom trenutku čini nezamislivim da vladajući SNS ne pobedi ponovo sa velikom većinom.

Citirajući reči premijera Vučića da su Srbiji potrebne još četiri godine stabilnosti da bi bila spremna za pridruživanje EU, Politiko primećuje da je razlog raspisivanja izbora jednostavniji, a to je da on i njegovi naprednjaci, po anketama javnog mnenja, vode i skoro da je sigurno da će pobediti.

„Vučić je dobar u izborima, voli ih i njegov rejting u anketama je upadljivo stabilan, uprkos sprovođenju nekih teških reformi uključujući fiskalnu konsolidaciju i strukturalne reforme“, ocenjuje Eš.

Izbori će verovatno biti održani krajem aprila, piše portal i navodi da bi prema anketama, SNS osvojio više od 50 odstio glasova, dok je opozicija slaba i razjedinjena.

Politiko podseća da je Vučić sličan manevar izveo i 2014. kada je njegova partija bila deo vladajuće koalicije. SNS je tada sa 48 odsto glasova osvojio 158 od 250 mesta u parlamentu, a Vučić je postao premijer.

Ovoga puta, kako se navodi, on se suočava sa političkim i ekonomskim teškoćama, a svež i još duži mandat će mu u tome pomoći.

Sa sedam miliona stanovnika Srbija je prošla kroz tri recesije od 2009, a prošle godine je potpisala trogodišnji stend baj aranžman sa MMF koji podrazumeva teške ekonomske reforme, uključujući privatizaciju i fiskalnu konsolidaciju, navodi Politiko.

Izvestan napredak je, kako navode, postignut u donošenju novih ekonomskih zakona i delimičnoj prodaji nekih državnih firmi, ali duboki rezovi u glomaznoj javnoj administraciji tek treba da se dogode, a u decembru se odustalo od prodaje Telekoma Srbije, kompanije koja se smatra najatraktivnjom državnom imovinom.

Politiko navodi da je Vučić vodio i antikorupcijsku kampanju što je, kako se ocenjuje, značajno doprinelo njegovoj popularnosti, mada kritičari kažu da je ona politizovana i da zaobilazi sumnjive ličnosti u njegovom bliskom krugu.

U komentaru se navodi i da je Vučić napravio ravnotežu između svojih nacionalističkih korena – kada je bio „tvrdokorni ministar“ za informisanje pod Slobodanom Miloševićem tokom rata na Kosovu 1998-1999 – i prijateljskijeg pristupa „starim neprijateljima Srbije“ u bivšoj Jugoslaviji.

Politiko ističe da je Vučić posebno insistirao da „pružanju ruke“ Bosni, gde je prisustvovao zajedničkoj sednici srpske i bosanske vlade, kao i komemoraciji u Srebrenici, ali i, za njih (Federaciju), „kontroverznim ceremonijama obeležavanja godišnjice osnivanja Republike Srpske čije su snage izvršile taj masakr“.

Slična ravnoteža uspostavljena je i u spoljnoj politici, ocenjuje portal, navodeći da je Vučićeva vlada odbila da se pridruži zajedničkim sankcijama EU prema Rusiji, istorijskom srpskom savezniku, ističući istovremeno svoju privrženost priključenju EU.

Beograd i Brisel vode pregovore o pristupanju EU i vlada kaže da je cilj članstvo u Uniji do 2020. godine, mada mnogi smatraju da je on nerealan.

Srbija je, kako se ocenjuje, primetno aktivna i u pomaganju migrantima i izbeglicama koje prelaze preko njene teritorije, a diplomate su hvalile Vučićeve „evropske vrednosti“ za razliku od nekih suseda koji su svoje „neprijateljsko raspoloženje“ pokazale podizanjem ograde na granici, kao što je to učinila Mađarska.

Taj proces je, inače, kako primećuje Politiko, prilično olakšan zato što mali broj tražilaca azila namerava da ostane u Srbiji.

Pregovore sa EU Vučić je naveo kao glavni razlog za održavanje izbora ocenivši da su Srbiji potrebne četiri godine da uradi sve neophodne pripreme kako bi učinila proces integracija nepovratnim.

S druge strane, piše Politiko, opozicija ima ciničniji pogled na premijerove motive i, kako se navodi, optužuje ga za centralizovanje vlasti, obuzdavanje medijskih sloboda i nesposobnost da se uhvati u koštac sa sporom ekonomijom.

Navode i izjavu portparola SDS Konstantina Samofalova, koji kaže da „predstojeći izbori nisu posledica premijerove proklamovane volje da se ubrzaju reforme, jer to može da uradi i sa postojećom parlamentarnom većinom“, već da je „naprotiv premijer raspisao prevremene izbore kako bi produžio svoju vlast“.

Foto Tanjug/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh