Gradovi

Politiko: Propala misija Angele Merkel u Turskoj

MOSKVA – Pregovori nemačke kancelarke Angele Merkel sa turskim vlastima su čisto gubljenje vremena, piše danas Politiko, navodeći da Ankara traži još više novca kako bi se izborila sa prilivom izbeglica, a da za uzvrat ne nudi ništa.

Ispostavilo se da Turskoj nisu dovoljne tri milijarde evra, koliko je EU predvidela da da Ankari kako bi se izborila sa migratima, i sada je antikrizna strategija Merkelove ugrožena, piše Politiko, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Turska, u koju dolazi najveći broj izbeglica iz Sirije, u centru je kancelarkine strategije za prevazilaženje migrantske krize, a novembra prošle godine EU je sa Ankarom usaglasila plan delovanja, koji je obuhvatao i plan da se poboljšaju uslovi kako bi se izbeglice zadržale u Turskoj.

U realizaciji plana došlo je, međutim, do problema zbog finansijskih sporova i zbog toga što turska strana nije izvršavala svoj deo obaveza.

„Merkelova je očajnički pokušavala da pronađe brzo rešenje za krizu, odbacujući napade nemačkih populista“, piše Politiko.

Jučerašnji susret Merkelove i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana šesti je od oktobra, što je bio razlog za podsmeh nemačkih medija na račun kancelarke – da se sa turskim ministrima sreće češće nego sa ministrima u sopstvenoj vladi.

List, međutim, konstatuje da broj susreta nije dao kvalitet – ni Erdogan ni premijer Ahmet Davutoglu nisu izneli nikakav suštinski predlog.

Na primer, Ankara se složila da sarađuje sa nemačkim volonterskim organizacijama za pomoć izbeglicama i dala je zeleno svetlo za koordinaciju akcija turske policije sa nemačkim kolegama u borbi protov šverca migranata.

Merkelova i Davutoglu su govorili i o NATO – snage Alijanse biće angažovane u patroliranju morskom granicom između Turske i Grčke, ali taj projekat je u fazi razmatranja, dodaje Politiko.

Ma koliko da su to važni koraci, to nije ono što je očekivao Berlin, konstatuje list, dodajući da su politički oponenti Merkelove njenu posetu ocenili kao čisto gubljenje vremena.

„Stalni odlasci u Ankaru ne mogu da zamene vladin program borbe sa krizom, kojeg, kao i pre, nema“, ovim rečima je situaciju prokomentarisao potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Lambsdorf.

Kada je reč o novcu, Turska je počela da vrši pritisak na evropske vlasti još pre nego što je dobila prvu tranšu u skladu sa novembarskim dogovorom, obrazlažući to stavom da je na sebe preuzela veliki deo problema, više nego bilo koja zemlja u region, navodi Politiko.

„Prvo moramo da potrošimo ovaj novac i tek potom možemo da se vratimo na to pitanje“, rekla je Merkelova na pitanje novinara da li će EU povećati obim finasijske pomoći Turskoj.

Njen odgovor pokazuje da EU praktično nema drugi izbor, zaključuje Politko.

Yasmin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh