Poljoprivreda

Poljoprivredni radovi u februaru

 

U ovom mesecu počinje prihranjivanje pšenice  i durgih ozimih usjeva – zobi, raži, ječma, uljane repice, koji su iz zime izašli iscrpljeni. Ako se đubri traktorskim rasipivačem. zemljište treba da se dovoljno prosuši kako bi mašine mogle normalno kretati. Pazite, stručnjaci preporučuju samo N-min metodu. Ona će pokazati koliko azota, odnosno azotnih đubriva treba dodavati. Svakako da treba paziti koja će se mehanizacija koristiti za prihranjivanje.

Krajem februara počinje setva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu.

Ispušta se voda s livada u jarak, kanal ili neki drugi vodotok.

Ukoliko vremenske prilike omogućavaju, počinje setva ranog povrća. Plastenici i staklenici sada pokazuju svoju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na otvorenom prostoru. Ali, oprez, februar zna da bude hladan i sa mnogo sniježnih padavina. U tom slučaju mora se obezbediti posebna njega mladih biljaka u plastenicima i staklenicima. Ukoliko je moguće osigurati zagrijavanje i obezbijediti dovoljno svjetla – trud i ulaganja će se isplatiti.

Šta će se i koliko raditi u februaru, zavisno od vremenskih prilika. Na njih se ne može uticati, ali se mogu obavljati sve potrebne pripreme pa kada se stvore potrebni uslovi da se blagovremeno krene sa sjetvom. Rana sjetva je veoma važna za biljke koje klijaju i niču na temperaturi od tri do pet stepeni, kao što su grašak, spanać, crni i bijeli luk, rotkvica i dr. Prednost rane sjetve ogleda se u ekonomičnom iskurišćavanju zimske vlage za brzo i ujednačeno nicanje i vremenu pristizanje ovih vrsta povrća za tržište, osobito graška, spanaća i rotkvica. Sjetva crnog luka – direktna i za proizvodnju arpadžika, treba da počne krajem februara. Rana sjetva je uslovljena rastom i razvićem crnog luka, jer omogućuje obrazovanje i razvoj korijenovog sistema i listova, što je preduslov za dalji rast biljke. Takođe, vrijeme je za sadnju bijelog luka.

Novi stanari

Što se tiče stočarstva, ovo je mjesec kada mladi često dolaze na svijet. Zato se treba pripremiti za prašenje krmača, pa kako je ovaj mjesec često hladan treba se pripremiti za utopljavanje mladih prasaca nastiranjem debelih količina slame u svinjcima.

Pošto se krmača oprasila, potrebno je pričeakti da izbaci posteljicu koju treba odstraniti i zakopati. Toplom mokrom krpom obrisati vime krmači i staviti prasce na podoj. Krmači prije prodaje treba dati nešto napoja. Praščićima u svinjcu treba napraviti sklonište od letvi ili gredica ispod kojih semogu skloniti da ih majka ne bi prignječila.

Pripremiti odgovarajuće uslove za teljenje krava koje je, takođe, veoma često u ovom mjesecu. U jednom uglu prethodno očišćenom, treba  prostrijeti čistu slamu. Pri teljenju poželjno je da prisustvuju lica koja će pomoći ako dođe do nekih komplikacija. Provjerite na vrijeme broj telefona dežurnog veterinara koji može zatrebati. Kada se krava oteli, pupak obavezno treba dezinfikovati u jodnoj tinkturi, a oteljenoj kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje. U jasla se stavlja najkvalitetnije sijeno, a ako tele sisa, treba ga dovoditi na podoj svaka tri sata, ili ga ostavljati kraj krave da sisa po volji.

Ukoliko bude toplih dana, oko podneva staju treba provjetriti, puštajući stoku na svjež vazduh. Popraviti manja oštećenja i dobro očistiti staju. Ishrani stoke posvetiti posebnu pažnju. Osigurati dvoljno minerala i vitamina.

Živinu treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guskama, koje počinju da nose jaja i prave gnijezda, treba naći odgovarajuće mjesto.

Zimska rezidba

Zimska rezidba

Tokom februara izvodi se rezidba jabučastih i koštičavih voćnih vrsta. Mirovanje voćaka se privodi kraju pa treba orezivati jabuke, kruške dunje, šljive višnje, trešnje i crne ribizle. Obavlja se zimsko prskanje voćaka, te površinska obrada zemljišta za proljećnu sadnju  voćaka. Brskva se prska bakarnim preparatima radi suzbijanja prouzrokovača kovrdžavosti lišća.

Treba nastaviti sa izvođenjem priprema i prodaje plodova, stratifikovanje sjemena, skidanje reznica i kalem grančica, odstarnjivanje izdanaka malina i kupina koje su donijele rod. Obaviti žubrenje ako nije do tada obavljeno. Zemljište se priprema za sadnju voćaka, a kada je temperatura iznad nule, može se obavljati i sadnja, zimska rezidba, prorjeđivanje i podmlađivanje krošnji starijih stabala., kao i krečenje stabala, kao i krečenje debla i osnove prvih skeletnih grana.

U vinogradu se pripremaju mjesta za sadnju loze. Rastura se stajnjak i mineralna đubriva. Vinograd se reže na zrelo.  Treba napraviti naslone, vezati krakove i lukove za naslon. Reznice se skidaju. Sprave i alat se popravljaju i pripremaju za rad u toku godine.

Pojedine vrste ukrasnog šiblja mogu se orezati već u februaru. Ovo se, prije svega, odnosi na rododendrone, kamelije, hortenzije, mangoleije i božure. U ovom poslu treba biit obazriv i odstraniti samo osušene, polomljene, oštećene i suvišne grane.

Ukrasno grmlje koje dugo nije orezivano i djeluje zapušteno, može se podmladiti orezivanjem tokom dvije godine. U prvoj godini, već krajem zime, kada temperatura nije niža od nula stepeni, do osnove se orezuje polovina starih i nepravilno izraslih izdanaka, kao i tanke grančice. Sljedeće zime orezuju se preostali stari izdanci.

 Petar Ilić, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Poljoprivrednog kalendara“

Izvor: http://poljoprivredaiselo.com

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh