Gradovi

Poljoprivrednici blokirali autoput zbog mera štednje

SOLUN – Poljoprivrednici na severu Grčke blokirali su danas traktorima glavni autoput u zemlji, dodatno intenzivirajući proteste protiv mera štednje koje zahtevaju međunarodni kreditori.

Organizatori protesta saopštili su da će blokada autoputa koji povezuje Atinu i Solun biti na snazi dok vlada ne povuče predlog za povećanje poreza i reformu penzionog sistema.

Blokada manjih puteva, koje koriste vozači kako bi zaobišli autoput, takođe je pooštrena.

„Oni traže od poljoprivrednika da plaćaju veće poreze čak i kada nemaju prihod, to je nemoguće,“ izjavio je organizator protesta na sevru Grčke Janis Zakarias, prenosi AP.

Nove mere štednje podstakle su masovne proteste protiv levičaske vlade premijera Aleksisa Cipasa i štrajkove profesionalnih udruženja, od advokata do radnika na trajektima.

Očekuje se da će Grčka 2016. godine ponovo imati blagu recesiju pri čemu je vrednost akcija na atinskoj berzi u ponedeljak pala na najnižu tačku od 1989. godine.

Poljoprivrednici iz čitave Grčke planiraju da u ponedeljak od u prestonicu i organizju trodnevne proteste ispred parlamenta.

Portparolka vlade Olga Gerovsili rekla je da je Cipras srpreman da se sastane sa udruženjima poljoprivrednika ali je insistirao da „pregovori ne mogu da počnu od nule.“

Poljoprivrednici su organizovali blokadu traktorima 20. januara a od tada su pojačali proteste duž autoputeva i na raskrsnicama, zaustavljajući ili usporavajući saobraćaj.

Policija je danas saopštila da su bugarski vozači kamiona svojim vozilima srušili rampe na graničnim prelazima između Grčke i Bugarske. Četiri kamiona su prešla u Bugarsku dok peti je zaustavljen a vozač je uhapšen zbog ometanja javnog reda.

AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh