• Gradovi

  Poljska neće podržati Tuska za drugi mandat na čelu EU

  Donald Tusk ne može da računa na podršku Poljske za drugi mandat na mestu predsednika Evropskog saveta, rekao je danas lider vladajuće poljske stranke „Pravo i Pravda“ Jaroslav Kačinjski.

  „Donald Tusk, čovek koji krši elementarne principe Evropske unije, ne može da predvodi Evropski savet. Ni u kojem slučaju ne može da računa na našu podršku i da nećemo pružiti otpor“, kazao je danas Kačinjski na konferenciji za novinare u Varšavi.

  Kačinjski je ranije optuživao Tuska „po teoriji zavere“ da je kao premijer Poljske 2010. godine sakrio dokaze da je navodno predsednik Rusije Vladimir Putin „naredio atentat“ na predsednika Poljske Leha Kačinjskog i obaranje poljskog aviona nad Smolenskom na zapadu Rusije. U tom avionu je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

  Kačinjski je danas optužio Tuska da se meša u unutrašnja pitanja Poljske.

  „Tusk krši elementarne principe EU princip neutralnosti kada su u pitanju unutrašnji odnosi u zemljama članicama. Podržava poljsku opoziciju koja samu sebe naziva totalnom i ne krije da bi htela da obori vladu neustavnim metodama. Parola ‘Ulica i inostranstvo’ je spoj svega najgoreg“, kazao je danas Kačinjski.

  Kačinjski je optužio opoziciju da nastoji da uništi suverenitet Poljske.

  Opozicija, kao i Evropska komisija, Savet Evrope i druge medjunarodne organizacije i institucije, kritikuje konzervativne poljske vlasti zbog napada na nezavisnost Ustavnog suda, na nezavisnost medija i zbog čistki u državnoj upravi.

  Poljska se do sada odbijala da se izjasni da li će podržati Tuska koji ima široku podršku u EU, a i glas nemačke kancelarke Angele Merkel za naredni dvoipogodišnji mandat.

  Poljska nema načina da spreči reizbor Tuska, medjutim, britanski list Fajnenšel tajms je iz diplomatskih izvora saznao da poljska premijerka Beata Šidlo razmatra da li bi Poljska eventualno mogla da postavi Tusku protivkandidata – uglednog evroposlanika Tuskove opozicione Gradjanske platforme, Jaceka Sarjuša Volskog.

  Kačinjski je to ocenio kao nagadjanje i odbio da komentariše, ali političari poljske opozicije i analitičari su danas ocenili da bi to mogao da bude trik da se reizbor Tusku makar oteža jer bi i druge zemlje mogle da ponude svoje kandidate.

  Donald Tusk i Jaroslav Kačinjski ljuti su politički protivnici još iz dana prve vlade konzervativne stranke „Pravo i Pravda“, na čelu s Jaroslavom Kačinjskim, od 2005. do 2007. godine, dok je Tusk bio na čelu Gradjanske platforme, pre odlaska u Brisel.

  Konzervativci Kačinjskog tada osam godina nisu uspeli da osvoje nijedne izbore u Poljskoj ni na jednom nivou.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com