Gradovi

Poljska: Protest protiv izmena zakona o nadzoru

VARŠAVA – Hiljade Poljaka okupilo se danas na ulicama Varšave protestujući protiv plana nove konzervativne vlade da poveća državna ovlašćenja u oblasti nadzora, za koja kritičari tvrde da podrivaju pravo na privatnost.

Odluke nove poljske vlade da poveća kontrolu nad pravosuđem i medijima podelile su poljsku javnost i uznemirile Evropsku uniju koja je pokrenula preliminarnu fazu formalne procedure procene o tome da li vlada u Varšavi krši propise EU o vladavini prava.

Demonstranti su noseći zastave Poljske i EU zahtevali da vladajuća partija odustane od planiranih izmena zakona o nadzoru, prenosi Rojters.

„Trebalo bi da slušate, a ne da prisluškujete“, piše na jednom od transparenata. Prema nacrtu novog zakona koji još nije usvojen, proširuju se ovlašćenja vlade kada je reč o pristupu digitalnim podacima i proširuje pravni okvir korišćenja nadzora u radu policije.

„Naša privatnost, intima su ugrožena, mogu da nas prate, nadgledaju i kod kuće i na Internetu“, kaže jedan od organizatora protesta Mateuš Kijovski.

Preview

Slide

Hiljade Poljaka okupilo se danas na ulicama Varšave protestujući protiv plana nove konzervativne vlade da poveća državna ovlašćenja u oblasti nadzora, za koja kritičari tvrde da podrivaju pravo na privatnost. AP foto

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh