• Gradovi

  Poljska sprema tužbu protiv Rusije

  Šef diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je danas u Varšavi da će Poljska tužiti Rusiju Medjunarodnom sudu pravde u Hagu za to kako je vodila i zaključila istragu pogibije predsednika Poljske Leha Kačinjskog 2010. u padu aviona u Smolensku, kao i zbog toga što Rusija odbija da vrati olupinu predsedničkog Tupoljeva.

  Posle sedam godina naše mogućnosti su se iscrple. U ovom trenutku završava se pisanje tužbe Medjunarodnom sudu pravde u Hagu i tu tužbu ćemo predstaviti za nekoliko dana ili nedelja„, kazao je Vaščikovski.

  Šef poljske diplomatije rekao je da su vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda brata blizanca pokojnog predsednika, Jaroslava Kačinjskog, godinu dana otkako su na vlasti pokušavale da neposredno razgovaraju s Rusijom i dodao da je posle nesreće tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev obećao da će olupinu vratiti na prvu godišnjicu tragedije.

  Rusi su, kao što gospodo znate, odgovarali negativno, povremeno arogantno. Probali smo da dobijemo podršku i od naših raznih saveznika„, kazao je poljski ministar.

  Avion poljskog predsednika Kačinjskog s visokom državnom delegacijom i gotovo celom komandom vojske srušio se 10. aprila 2010. u pokušaju pilota da slete u nemogućim uslovima zbog guste magle na tehnički loše opremljeni vojni aerodrom u Smolensku na zapadu Rusij. Nesreću nije preživeo niko od 96 putnika i članova posade.

  Ruska i poljska istraga zaključile su da je za nesreću krivo insistiranje da avion sleti, kako predsednik i delegacije ne bi zakasnili na važnu komemoraciju streljanim poljskim oficirima iako je kontrola leta kazala da nema uslova, premda poljska istraga krivi još i ruske kontrolore da su i krvi zato što nisu, bojeći se diplomatskog skandala, sletanje direktno zabranili.

  Jaroslav Kačinjski insistira, medjutim, na teoriji zavere da njegov brat nije stradao u avionskoj nesreći već da je na njega izvršen atentat i avion oboren po naredjenju tadašnjeg ruskog premijera, sada predsednika Vladimira Putina.

  Kačinjski je po dolasku njegove stranke na vlast 2015. godine naredio da se povede nova istraga.

  Poljske vlasti traže od Rusije da vrati olupinu aviona, ali Moskva to odbija pošto i rusko tužilaštvo ne završava istragu sve dok traje poljska istraga u kojoj su optuženi i ruski kontrolori, pri čemu je olupina dokaz.

  Pristalice teorije zavere i atentata na čelu s Kačinjskim i ministrom odbrane Antonijem Maćerevičom veruju da će sa na olupini naći tragovi eksploziva i dokazi za atentat. Prošle godine su započete eskhumacije i ponovne obdukcije svih žrtava nesreće, izuzev nekoliko koji su kremirani.

  Poljska vlada Beate Šidlo gaji nadu da će vraćanje olupine srediti novi američk predsednik Donald Tramp, jer je tokom predizborne kampanje izjavio da će pokušati da im pomogne ako može.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com