• Gradovi

  Poljski grad bi da dva tenka Crvene armije sačuva kao spomenik uprkos zakonu

  Vlasti grada Dravska Pomorskog na severu Poljske tragaju za rešenjem kako da njihova dva tenka T-34 koji 70 godina stoje na jednoj od ulica kao spomenik vojnicima Crvene armije koji su poginuli oslobadjajući tu oblast u Pomeraniji krajem Drugog svetskog rata, ne postanu „žrtve“ poljskog „rata“ protiv sovjetskih spomenika i Zakona o „dekomunizaciji“ javnog prostora.

  „Ti tenkovi su simbol grada. Ljudi su za njih vezani, to je omiljeno mesto susreta. Pitali smo Institut pamćenja naroda da li možemo da ih ostavimo, a skinuli bismo samo komunističke simbole crvenu zvezdu, srp i čekić, i postavili bismo ih na novo postolje“, kazao je zamernik gradonačelnika Marek Tobiševski poljskoj televiziji TVN24.

  Institut koji se bavi istragom i dokumentacijom zločina dva totalitarna režima nacističkog i komunističkog nad Poljacima, u ovom slučaju je bio neumoljiv i saopštio da to uklanjanje simbola s tenkova neće biti dovoljno, i da, po Zakonu o „dekomunizaciji“ javnog prostora od 22. jula ove godine, iz kojeg su izuzeta samo sovjetska i ruska vojna groblja, grobovi vojnika i spomenici na njima, lokalne vlasti imaju rok do oktobra da uklone tenkove.

  „Moji roditelji su se sretali kod ta dva tenka, ja sam se tu igrao kao dete, i želim da se tu igraju i moja deca. Protiv toga sam da se tenkovi uklone“, kazao je u reporterima TVN24 jedan od žitelja Dravska Pomorskog.

  Vjeslav Pjotrovski, lokalni istoričar, upozorio je na apsurd: posadu jednog od ta dva tenka činili su isključivo Poljaci, dok su u drugom bili crvenoarmejci.

  Institut pamćenja naroda zapretio je da će gradu naplatiti troškove ako sam ne ukloni tenkove i ne pošalje ih u Muzej oružja.

  Po zakonu konzervativnih vlasti Poljske, do 22. oktobra s ulica i trgova mora da „nestane“ 250 od oko 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armija čijih je 600.000 vojnika poginulo tokom oslobodjanja Poljske od nacista. Medju tim spomenicima su i sovjetski tenkove u mnogim poljskim gradovima koje njihovi žitelji ne žele da uklanjaju.

  U mesti Glivice, u Šleziji, na jugozapadu Poljske, gradske vlasti su uz zdušnu podršku meštana uspele da se izbore da takav spomenik ipak ostane, jer su ga proglasile jednostavno samo za „gradski tenk“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com