Novosti online

Пољској довољно и симболично присуство НАТО-а

ВАРШАВА – Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски изјавио је да Пољска од НАТО, поред политичких тражи и војне гаранције да ће је савезници у случају агресије заиста бранити, а за то би било довољно симболично стално присуство војника Алијансе, јављају пољски медији.

„То неће прекршити обећање (Русији) зато што не тражимо никакве велике снаге за инвазију које би биле претња за било кога. Једноставно тражимо симболично присуство које би изразило одлучност и вољу да се брани а истовремено би застрашило било какву инвазију, било какав непријатељски чин. Не само против Пољске већ против целог источног крила НАТО”, изјавио је Вашчиковски.

Шеф пољске дипломатије у Торуњу на конференцији о безбедности и тероризму признао је да званична Варшава расправља са савезницима да ли би тражено присуство војника НАТО у Пољској и балтичким републикама могло да се протумачи као политика конфронтације са Русијом.

„Сматрамо управо супротно, да недостатак воље и одлучности за одбрану доводи до инцидената, може да доведе до сукоба. Војно присуство ће заплашити и уништити било каква сањарења да након Грузије, Украјине и Сирије и са другим земљама може да се покуша остварење империјалних планова”, рекао је Вашчиковски.

Шеф пољске дипломатије нагласио је да Пољска не тражи никакве привилегије у НАТО већ само то да животи и интереси Пољака буду једнако драгоцени и важни као животи и интереси грађана Запада.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh