• Svet

  Polovina dece širom sveta izložena nasilju

  Ona je, na međunarodnoj konferenciji protiv nasilja nad decom, rekla da samo 10 odsto dece širom sveta živi u državama u kojima je svaki oblik telesnog kažnjavanja zakonom zabranjena.

  „Naš cilj je nulta tolerancija prema nasilju nad decom“, naglasila je Pais.

  dete deca zlostavljanje nasilje

  Otvarajući skup, švedska kraljica Silvija je rekla da veruje da svi žele da više nema nasilja nad decom, ali da to nije slučaj, i da je važno preduzeti korake za okončanje nasilja.

  Na skpu učestvuje više od 200 predstavnika vlade iz 70 država.

  Unutar EU, prema direktoru Agencije EU za osnovna prava, Majklu O Flahertiju, je svih 28 članica u zakon unelo zabranu telesnog nasilja u školama, ali samo 20 država je tu zabranu unelo u zakon o za ostale oblasti, tako i u porodici, što nije dovoljno.

  „Nasilje nikada ne sme biti deo vaspitanja i mora se osuditi“, istakla je domaćin skupa ministarka za ženska pitanja Sofi Karmasin.

  Ona je ukazala da je nasilje nad decom i dalje prisutno u našim društvima.

  Prošle godine je zakonski predviđena zaštita dece od nasilja, ali još nismo na kraju puta, ocenio je ministar pravosuđa Austrije Volfgang Brandšteter.

  Zakonodavstvo je odlučujuće, ali država ima odgovornost da roditelje ne ostavi same sa vaspitanjem dece, ukazao je on dodajući da nasilje nad decom, pre svega seksualna zloupotreba, predstavljaju možda najveći krivični i socijalni izazov našeg doba.

  Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka objasnio je da je prevencija ključ u borbi protiv nasilja u porodici, zbog čega je u Austriji 300 policajaca, zajedno sa pedagozima u školama i vrtićima kako bi naznake nasilja blagovremeno otkrili.

  Na kraju konferencije planirano je da se usvoji rezolucija, kojom bi bile pozvane sve države sveta da u svoja zakonodavstva unesu vaspitanje dece bez nasilja.

  240

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com