• Novosti online

  Položaj starijih na selima i dalje je loš

  BEOGRAD – Položaj starijih na selima u Srbiji i dalje je loš o čemu govori podatak da većina seoskih domaćinstava (61 odsto) smatra da sa svojim ukupnim prihodima teško ili veoma teško „sastavlja kraj sa krajem“, pokazalo je istraživanje „Položaj starijih na selu“.

  Predstavljajući rezultate istraživanja sociolog Gradimir Zajić je rekao da većina seoskih domaćinstava (73 odsto) ima samo jedan izvor prihoda, a da je u 70 odsto slučajeva jedini izvor prihoda penzija.

  „Poljoprivredu kao izvor prihoda navelo je relativno mali broj domaćinstava, 14 odsto. Iako 52 odsto domaćinstava ima obradivo zemljište, većina obrađuje samo okućnicu (42 odsto)“, naveo je Zajić na konferenciji u Medija centru u Beogradu.

  Navodeći da je istraživanjem obuhvaćeno i pitanje životnog standarda starijih na selu, on je naveo da struju nema tri odsto domaćinstava, a da zemljani pod ima svako treće domaćinstvo.

  „Kupatilo ima 70 odsto domaćinstava, ali tekuću vodu nema 14 odsto domaćinstava“, istakao je Zajić i dodao da je istraživanje pokazalo da etažno grejanje ima svaka deseta kuća.

  Na pitanje šta im najviše nedostaje u životu, Zajić je rekao da je 26 odsto ispitanika navelo da je to novac, dok svaki deseti ima osećaj da mu sve nedostaje.

  Kada je reč o zdravlju, istraživanje je pokazalo da relativno mali broj starijih ocenjuje svoje zdravlje kao dobro, njih 13 odsto.

  Poteškoće u kretanju ima skoro polovina starijih ljudi na selu (44 odsto), a tri odsto je stalno u postelji ili kolicima.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da je istraživanjem bilo obuhvaćeno i pitanje odnosa prema starijima, odnosno koliko su stariji zadovoljni kako se drugi ophode prema njima.

  Istraživanje je, između ostalog, pokazalo da su ispitanici nezadovoljni odnosom u opštinskim službama, njih 12,6 odsto, zatim u zdravstvenim ustanovama (12,1 odsto), a u ostalim ustanovama u gradu 10,8 odsto, navela je Janković ali i dodala da je veliki broj ispitanika (64,2 odsto) reklo da nije doživelo neprijatnosti.

  Kako je rečeno, istraživanje „Položaj straijih na selu“ sprovedeno je od avgusta do oktobra ove godine na teritoriji Srbije na slučajnom, reprezentativnom uzorku od 685 ispitanika uzrasta starijeg od 65 godina koji žive na selu.

  Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović je naveo da je istraživanje sprovedeno u Obrenovcu, Paliluli, Vrbasu, Inđiji, Valjevu, Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Merošini, Aleksincu, Knjaževcu i Pirotu.

  On je istakao da su svi servisi koji su potrebni u seoskim sredinama jako oslabljeni ili čak ugašeni.

  „Pogotovo je teška situacija u selima koja su jako udaljena od gradova gde su i medicinske i socijalne službe zbog te udaljenosti znatno umanjene nego što je to slučaj u gradskim ili sredinama koje se nalaze bliže gradovima“, rekao je Radovanović.

  Istraživanje „Položaj starijih na selu“ realizovao je Crveni krst Srbije u saradnji sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, a uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), Kancelarija u Beogradu.

  Cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi položaj starijih osoba koje žive u ruralnim sredinama u Srbiji, da se utvrdi u kakvim uslovima žive starije osobe na selu, koliko su im dostupne usluge zdravstvene i socijalne zaštite, ali i usluge transporta.

  Osim, toga, cilj istraživanja je bio i da se utvrdi i šta im je najpotrebnije i na koji način bi zajednica mogla da poboljša položaj starijih na selu.

  Danas približno četvrtina stanovništa u regionu Evrope živi u ruralnim oblastima, a podaci pokazuju da je u većini zemalja starenje stanovništva u ruralnim oblastima brže i izraženije nego u urbanim sredinama.

  Foto Tanjug/ N. Milošević, ilustracija

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com