Gradovi

Pomoć EU i FAO srpskom agraru u semenu, đubrivu…

BEOGRAD – Poljoprivredni proizvodjacci iz sedam opsstina u istoccnoj Srbiji dobiche u narednim mesecima pakete pomochi Evropske unije, u vidu semena za prolechnu i jesenju setvu, mineralnog djubriva, sadnica vocha, stoccne hrane, stoke i plastenika.

Program pomochi Evropske unije u oblasti poljoprivrede dobiche opsstine: Majdanpek, Kladovo, Zajeccar, Negotin, Svrljig, Boljevac i Knjazzevac, navodi se u saopsstenju koje je Tanjugu dostavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja je inacce zaduzzena za sprovodjenje ovog programa.

U 2016. godini, kako se dodaje, i poljoprivrednici iz opsstina Vladimirci, Mionica, Despotovac i Bogatich che dobiti neke od paketa pomochi, kao i poljoprivrednici u opsstinama Ljig, Gornji Milanovac, Luccani , Smederevo, Petrovac na Mlavi i CHuprija.

Pomoch Evropske unije i FAO che se u 2016. godini sprovoditi u ukupno 17 opsstina i planirano je da preko 8.000 poljoprivrednih domachinstava dobije neki od paketa pomochi za koje su se opredelili. Prve isporuke poccinju u martu kada se planira podela semena i djubriva za prolechnu setvu.

FAO che danas predstaviti dosadassnje rezultate prve faze programa pomochi EU i naredne korake usmerene ka pomochi malim poljoprivrednim domachinstvima, na konferenciji koja che okupiti oko 120 uccesnika – predstavnika lokalnih samouprava, Ministarstva poljoprivrede i zasstite zzivotne sredine Republike Srbije, predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji i ostalih medjunarodnih organizacija.

Konferenciju che otvoriti ministarka poljoprivrede i zasstite zzivotne sredine Snezzana Bogosavljevic Bosskovich, ssef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojevich i Gerold Bodeker iz FAO.

Kako se navodi u saopsstenju FAO, opsstine istoccne Srbije su medju najnerazvijenijim u zemlji, a nakon poplava 2014. godine jedan deo poljoprivrednih domachinstava je pretrpeo sstete od klizissta i odrona koji su se pojavili kao posledica poplava.

Kako bi se obezbedila pomoch poljoprivrednicima u istoccnoj Srbiji, Evropska unija je iz Pretpristupnih fondova IPA 2014 odvojila 1,5 miliona evra.

Dosadassnje aktivnosti FAO na sprovodjenju programa „Pomoch Evropske unije poplavljenim podruccjima u Srbiji“ su obuhvatile isporuku paketa pomochi na adrese 26.387 poljoprivrednika u 30 opsstina koje su imale sstete od poplava. Procenjuje se da je, ukljuccujuci cclanove domachinstava direktnih korisnika pomochi, preko 108.000 ljudi uccestvovalo na ovaj naccin u programu pomochi EU poljoprivrednicima, zakljuccuje se u saopsstenju.

foto Tanjug, J. Pap

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh