Novosti online

Помоћница хрватског министра спољних послова сестра усташког емигранта

Хрватска влада је прошлог петка, на затвореном делу седнице, за новог помоћника министра спољних послова именовала Здравку Бушић, сестру познатог хрватског усташког емигранта Звонка Бушића који је 1976. године отео амерички авион и због тога одлежао у затвору у САД пуне 32 године. Ово кадровско решење нове хрватске владе изазвало је доста коментара у тамошњој јавности, а медији су се опширно бавили историјатом породице Бушић, наглашавајући да је реч о „добро познатој” Здравки Бушић.

Брат нове помоћнице хрватског министра спољних послова, сигурно је један од најпознатијих чланова хрватске емиграције. Са супругом Жулијен и још неколико истомишљеника обмотан лажним експлозивом отео је боинг 727 на лету од Њујорка до Чикага. Циљ им је био да поделе летке у којима су позивали на отцепљење Хрватске од Југославије.

Праву бомбу Бушић је оставио у прегради њујоршке подземне железнице, а приликом демонтаже погинуо је један полицајац док су тројица рањена. Авион је слетео у Паризу где су отмичари били ухапшени, а амерички суд је Звонка и Жулијен Бушић осудио на доживотне затворске казне. Касније су ипак помиловани – Жулијен 1999. године, а Звонко 2008. године.

По одслужењу казне, те исте 2008. године, Звонко Бушић се вратио у Хрватску и приређен му је велики дочек на загребачком аеродрому. Међу онима који су га чекали био је и певач Марко Перковић Томпсон, познат по усташким песмама и тадашњи политичари Дражен Будиша и Анто Ковачевић. Пет година касније, 2013. године Звонко Бушић је извршио самоубиство и иза себе оставио опроштајна писма супрузи, родбини, пријатељима и Хрватима, у коме их, како је то рекао његов пријатељ Будиша, „моли за опроштај због оног што је учинио, јер више није могао да издржи”.

Нова помоћница министра Мире Ковача, Здравка Бушић једна је од оснивача ХДЗ-а деведесетих година по повратку из САД. Била је и посланица у Хрватском сабору, а до 1995. године радила је у кабинету Фрање Туђмана.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh