• Gradovi

  Помор пчела у Поморављу због употребе пестицида

  Пчелари у Поморављу и овог пролећа суочавају се с помором пчела које су, како кажу, отроване због људског немара и несавесног прскања воћа пестицидама, а стручњаци подсећају да је законом забрањено прскање воћа у време цветања препаратима који су отровни за пчеле, преноси Танјуг.

  Породица Јелић из Миоковаца код Чачка остала је без половине свог пчелињака због тровања пчела, па је близу 20 друштава уништено.

  Добросав Јелић каже да је штету на пчелињаку приметио пре неколико дана када је прегледао кошнице и наводи да је одмах посумњао да је то због прскања.

  “Људи једноставно нису савесни, прскају преко дана инсектицидом. Требаће ми пуно времена да се пчеле опораве, а онда ћу изгубити и на воћу и на количини меда. По кошници сам имао 60.000 пчела, а после овог помора око 25.000“, рекао је Јелић за Прву ТВ.

  Додао је да је прошле године из 20 кошница прикупио око тону меда, а да ове године не очекује више од 100 килограма.

  Штету, каже, неће осетити само у производњи меда, већ и у воћарству јер се у домаћинству Јелића воће гаји на 12 хектара.

  „Пчеларство и воћарство иду једно уз друго, ако не буде пчела, неће бити ни воћа“, навео је Јелић.

  Ово није први пут да је дошло до помора пчела у чачанском крају, а због непрописне примене пестицида, сваког пролећа страдају десетине друштава.

  Председник Удружења пчелара Чачка Свето Стаменковић напомиње да је законом забрањено коришћење препарата који су отровни за пчеле у време цветања воћака

  “Треба сачекати да воћке прецветају и да у воћњаку нема процветалог корова, па онда спровести третирање“, напомиње Стаменковић и саветује да се прскање воћа обавља искључиво ноћу.

  “Због тога што нема испарења, нема губитака, а оно што је најважније, пчеле су заштићене“, каже Стаменковић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com